Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je vjerojatno najbolji sezonski a la carte jelovnik u Zagrebu

Predjela: Tartar od divljih šparoga, tartar biftek, sirovi škamp s ciklom mariniranom u octu od ribizla i uljem od škampa, karamelizirana cvjetača s beluga kavijarom…

Juhe: Juha od škampa i limete, noklice od škampa, hrskava panceta Glavna jela: Pečena janjetina s konfitiranim krumpirom, raštikom i janjećim jusom, file romba s prženim njokima, ribljim jusom i kremom od celera, rižoto od divljih šparoga sa škampima, špageti s kozicama, divljim šparogama i medvjeđim lukom, govedina Wellington, purica s mlincima

Ovo su, dakle izvadci iz novog menija jednog od najboljih zagrebačkih restorana. Taj je meni uzoran primjer kako se slaže sezonski a la carte jelovnik. On sadrži prve, mlade i jako popularne sezonske sastojke poput divljih šparoga i medvjeđeg luka.

Drugo, sadrži raznolike bjelančevine: govedinu, ribu, rakove, janjetinu (tu je i teletina, bečki šnicl). Treće, ovaj jelovnik uključuje i pojedine luksuzne elemente poput najviše klase kavijara i nekoliko jela sa svježim škampima i to po cijenama koje nisu astronomske: juha od škampa košta 55, sirovi škamp 125, a cvjetača s kavijarom 175 kuna.

Četvrto, meni je prošaran sa široko popularnim jelima poput tartar bifteka, govedine Wellington i wienerschnitzela, s kojima jednostavno ne možete pogriješiti. Naposljetku, ovaj je meni prilagođen kraju zime, jer sadrži i ponešto tipično zimskog povrća poput raštike i buče (u juhi od buče s peršinom).

Riječ je o vjerojatno najbolje sastavljenom sezonskom a la carte jelovniku u Zagrebu. Polaznici svih mogućih ugostiteljskih škola na ovom bi primjeru trebali učiti kako se sastavljaju a la carte jelovnici. Jelovnik je srce restorana, a vrlo mnogo naših restorana još ne zna napisati  jelovnike pa im se, primjerice, dešava da od dvanaest jela šest bude napravljeno od piletine ili da izostave riblja jela. O čestom ignoriranju zaista sezonskih sastojaka da ne govorimo. Ovaj izvrsni a la carte jelovnik sastavio je Theatriumov chef Filip Horvat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.