Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FAJRUNT LISTA U zadnje dvije godine u strogom centru Zagreba stalno je ili privremeno zatvoreno najmanje 17 restorana i barova

haustor-haus

Restorani nikad nisu bolje radili i nikad se više novih restorana nije otvaralo. Istodobno, međutim, nikad se više restorana nije zatvaralo. U strogom centru Zagreba izmedu Frankopanske i Draškovićeve po dužini, i Gornjeg grada i HNK po širini, u zadnje je dvije godine stalno ili privremeno zatvoreno barem 17 restorana, barova i drugih lokala. Riječ je uglavnom o vrlo prometnim lokacijama, na kojima bi restorani trebali dobro raditi.

Razlozi su mnogostruki: lockdowni, potres, građevinski zahvati u centru, izostanak turista ili nedostatak radne snage. No, najvažniji su razlozi ipak loši koncepti ili loše izvedbe: ne možete imati ambiciozan sushi bar bez nigirija, ne možete imati pizzeriu čiji pizzaiolo ne zna što je napoletana i ne možete svaka dva mjeseca mijenjati koncept restorana. I naravno, ne možete loše ili nemarno kuhati.

Evo liste zatvorenih lokala u najstrožem centru Zagreba unatrag dvije godine.

1. Lažni svjedok, Amruševa/ Zrinjevac

lazni-svjedok

Lažni svjedok u dvije je godine toliko često mijenjao koncepte da ni kuhinja više vjerojatno nije znala što zapravo kuha. Ovih se dana na toj adresi otvorio veganski bistro.

2. Time, Petrinjska

time-sala

Najuspješniji zagrebački gastrotainment restoran morao se iseliti, jer se u palači na uglu Petrinjske i Amruševe uređuje luksuzni hotel. Time se preimenovao u Izakayu i odlično radi u Selskoj.

3. Apetit City, Masarykova

apetit-city

Apetit City nije izdržako lockdowne i potres.

4. Haustor Haus, Masarykova

haustor-haus

Jedan od najboljih zagrebačkih bistroa zatvorio se, navodno, zbog nesređenih vlasničkih odnosa u zgradi u kojoj je radio.

5. Beštija, Masarykova

bestija

Originalno izdanje Beštije zatvorilo se prije godinu dana. Posao nije išao dobro premda je Beštija često bila puna. Novi vlasnici nisu bitno promijenili koncept, što je neobično.

6. Tip Top, Masarykova/Gundulićeva 

ujevic-tip-top-riseria

Tip Top je godinama bio loš do grozan, pa je morao propasti. U prostor se uselio talijanski bistro Riseria.

7. Choco Cafe, Teslina

choco-cafe-teslina

Brend Choco Cafe se ugasio. Na njegovom se mjestu otvorio izvrsni bistro Sopal chefa Marka Turkovića.

8. Makarun, Teslina

Makarun zapravo nije bio loš restoran, ali nije uspio privući dovoljno gostiju.

9. Mala kavana, Trg bana Jelačića

kras-mala-kavana

Obitelj Crnjac (Okrugljak, Dubravkin put) poslije mnogo godina povukla se s glavnog gradskog Trga. U Malu kavanu uselio se Kraš.

10. Takenoko bar, Cvjetni trg

takenoko-bar-sushi

Prvi zagrebački japanski restoran otvorio je ambiciozni i dobro uređeni bar na jednoj od najposjećenijih lokacija u Zagrebu. Nije izdržao ni dvije godine.

11. Verde, Berislavićeva

verde-kolaci

Talijanski brunch kafić koji odlično radi u Martićevoj, u Berislavićevoj je stalno bio prazan. U prostor se uselio vrlo dobar japanski restoran Arigato.

12. Rougemarin City, Petrinjska

rougemarin-city

RougeMarin u centru naprosto nije funkcionirao. Naslijedio ga je Rougemarin Doma, deli shop koji funkcionira prilično dobro.

13. Zora Cake, Amruševa

zora-cake

Ova prostrana podrumska slastičarna stalno je zjapila prazna. Radi se o jednoj od promašenijij investicija u centru grada.

14. Franko’s Street, Europski trg

frankos-street

Neki se lokali, čini se, naprosto opiru posluživanju hrane. Franko’s Street imao je vrlo dobru do odličnu  hranu, no logistički problemi i lockdowni učinili su ga neodrživim. Sad je tamo bistro Nico’s

15. La Verna, Tkalčićeva

laverna

La Verna je bila najgora pizzeria u centru Zagreba. 

16. Brokenships Bistro, Katarinin trg

brokenships

Brokenships, nažalost, ne uspijeva okupiti ekipu koja bi ponovno pokrenula ovaj gornjogradski restoran, u kojem se svojedobno izvrsno jelo.

17. Subway, Neboder

subway

Subway je po drugi put propao u Hrvatskoj. I to na odličnoj lokaciji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.