Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKI DAN BARMENA Kratka posveta profesionalcima iza šanka, o kojima nikad ne znamo dovoljno

bar-barmen-galaxy-dubaj

24. veljače odajemo počast svim barmenima i njihovim vještinama. Dužnost nas obavezuje napisati kratki panegirik profesionalacima kojima baš nikada ne smijemo zaboraviti reći: “Molim!” i “Hvala!” 

Zanimanje nekih ljudi iza šanka o kojima često ne znamo ništa, daleko je od običnih točitelja pića u čaše. Barmeni su posebni ljudi, kategorija ugostiteljskih profesionalaca kojima posao nalaže da budu multitaskeri: koktel majstori, konobari, često i majstori za kave, čajeve, vina, a po potrebi kuhari i akrobati. Ponakad čak i psiholozi ili rame za plakanje.

U svakom slučaju, barmeni su profesionalci. Majstori svog zanata. A barmenski zanat nije nova izmišljotina. Gostioničari, kao preteča barmena, od antičkih vremena imaju poseban status, a zaslužni su za nastanak i vinske i industrije jakih pića. Upravo su oni ti koji su stvorili tržište bez kojega ne bi bilo ni toskanskih vina, bordoških kupaža, grappa, konjaka, viskija, a gin bi i danas bio neko lokalno piće s borovicama.

Prekretnica barske scene bilo je 19. stoljeće, vrijema nastanka barmenske profesije i stručnih koktel majstora. “Otac miksologije” legendarni Jerry Thomas 1862. je napisao svoj The Bar-Tender’s Guide (Vodič za barmene), i danas vrlo aktualnu bibliju barskih receptura, a već početkom 20. stoljeća otvaraju se prve službene škole za barmene.

Barmen se, dakle, ne postaje preko noći nego učenjem, vježbanjem i velikim radom. Imajte na umu da svaki ozbiljni barmen (ili onaj koji to želi postati) mora poznavati izuzetno širok izbor pića, njihove karakteristike, organoleptiku, posluživanje.

Kokteli su posebna priča. Ako ste mislili da je to samo mućkanje pića, nevjerojatno ste daleko od istine. Osnovni preduvjet za svaki koktel poznavanje je sastojaka, njihove kemije, fizike, estetike i kvalitete. Ne zaboravimo i znanje barem osnova ekonomije i poslovanja. Bez toga, bolje se ne upuštati u pokušaje miksologije.

Barmene bez imalo sumnje možemo nazvati kuharima i konobarima u jednoj osobi, a svaki pravi barmen je i chef u svom baru. Iako i osobno poznajemo dobar dio njih koji su čini se zalutali u svijet barmena, moramo biti pošteni i priznati kako je većina ipak u kategoriji znalaca i ozbiljnih profesionalaca.

Svima koji žele postati barmeni možemo jedino poručiti da ne nasjedaju na zavodljive ponude “Postani koktel majstor za tri dana”. Takvo nešto jednostavno nije moguće. Zato baš nikada, ne samo 24. veljače, ne zaboravite barmenima reći: Molim i Hvala.  Barmeni su profesionalci koji vrhunski rade svoj posao … za vas.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.