Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RETROVIZOR Korlatov Cabernet sauvignon Supreme iz 2012. jedan je od najboljih hrvatskih caberneta svih vremena

korlat-supreme-cabernet-2012

Tijekom godina skupljanja i profesionalnog kušanja vina, skupilo nam se dosta butelja. Vjerojatno par tisuća, koje držimo na raznim lokacijama podesnima za čuvanje vina. U našoj vinskoj knjižnici mnogo je vina koje smo probali prije više godina, i onda ga ostavili da vidimo kako će se razvijati. Tome je posvećen Retrovizor, povremena rubrika Kulta Plave Kamenice, u kojoj pišemo o starijim godištima važnih i poznatih hrvatskih i slovenskih vina.

Potaknut uspjehom Korlata, najprodavanijeg buteljiranog crnog vina u Hrvatskoj, Badel je prije pet godina uveo ultrapremium liniju Korlat Supreme, koja je namijenjena restoranima i hotelima . Vrlo je malo boca završilo u maloprodaji.

Supreme iz berbe 2012. buteljirao se u sve tri Korlatove sorte: imali smo Supreme Syrah, Supreme Merlot i Supreme Cabernet sauvignon. Kasnije se Supreme proizvodio kao cuvee. Berba 2012. u cijeloj je Hrvatskoj bila iznimno vruća i suha.

korlat-cabernet-sauvignon-supreme-2012-ID

No, na Korlatovim vinogradima iznad Benkovca skoro neprekidno pušu tramuntana ili bura, pa su noćne temperature značajno niže od dnevnih. Što je vjerojatno utjecalo na senzacionalno današnje stanje Supreme Caberneta iz 2012. godine.

Supreme iz 2012. otvorili smo prošlog četvrtka. Boja je bila gusta, duboka, rubinska, bez ciglastih nijansi koje svjedoče o starenju. Zreli tanini tek su se počeli otapati i sada stvaraju ugodan film na jeziku.

Bouquet je i nakon deset godina prepun bobičastog voća, s lako prepoznatljivom dominacijom cassisa, kojem su se pridružile nijanse humidora, kože i crne čokolade. Okus je pun i dug, voćno-čokoladan, uzorno svjež s tek laganim balzamičnim notama.

Korlat Supreme Cabernet iz 2012. istodobno je elegantan i srčan: radi se o jednom od najboljih caberneta ikad napravljenih u Hrvatskoj. Šteta je što se ne može kupiti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.