Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZRAVNI PRIJENOS Vapt 2022. počeo je fantastičnom vertikalom Cristala, jednog od najboljih šampanjaca na svijetu

cristal-g

Vjerojatno ne postoji bolji početak dana od kušanja pet berbi Roederer Cristala. Kuća Louis Roederer iz Reimsa prvi je put počela proizvoditi Cristal prije 150 godina, po narudžbi ruske carske obitelji Romaniv. Proizvodnja Cristala obnovljena je poslije Drugog svjetskog rata.  Cristal sadrži 60 posto crnog pinota i 40 posto chardonnaya sa sedam grand cru položaja.

Cristal ne prolazi malolaktičku fermentaciju, pa ima iznimno moćnu strukturu prepunu kiseline. Aromatski je strahovito bogat, a u zadnjih se desetak godina dodaje manje dosagea nego ranije, oko sedam grama po litri, što još više naglašava gotovo čelični karakter ovog briljantnog vina.

cristal-boce-1

U dvorani Magnolija opatijskog hotela Ambasador probali smo pet berbi Cristala. Najmlađa, 2014. još je zaista vrlo mlada i prenježna za Cristal, ali uzorno elegantna i kremasta. Berba 2013. je lepršava, s puno nijansi bresaka, marelica, manga, citrusa i badema. Berba 2012. čisti je spektakl: dim, tamno voće, brioš i ekspresivni začini stvaraju okvir za vino koje je istodobno brutalno i graciozno. Riječ je o beuzvjetno genijalnom šampanjcu, koji vrijedi između 99 i 100 bodova. Berba 2009. puna je zrelog  tamnog voća, s blagim nijansama kave i kakaa.

cristal-2014

Naposljetku, berba 2006. kompleksna  je, široka, raskošno zrela, s puno kave i schwartzwald torte u bouquetu, i s jako dugim završetkom. Cristalova radionica bila je najbolji mogući početak Vinotradeova i Acrobstova Portfolio Tastinga, koji se danas održava u Opatiji. 

Glavna izložba desetaka velikih svjetskih vinarija organizirana je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a majstorske radionice u Ambasadoru. Cristal i druga vina Louisa Roederera u Hrvatskoj distribuira Vinotrade obitelji Dusper.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.