Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

INOVATIVNA LISTA Sedam skoro senzacionalnih restoranskih iznenađenja u proteklih 10 mjeseci

Novi restorani otvaraju se doslovno svakodnevno. Zasad uglavnom u Zagrebu, ali uskoro će početi sezona restoranskih otvorenja na moru. Mnogi novi restorani, iskustvo kaže, trajat će vrlo kratko ili će se uklopiti u prosjek ugostiteljske scene.

Za ovu smo listu, međutim, izabrali pet novih i dva stara ali potpuno promijenjena restorana, koji su se afirmirali od završetka zadnjeg lockdowna do danas, i za koje vjerujemo da će trajnije utjecati na hrvatsku restoransku industriju.

1. Kinoteka, Ulica majstora Jurja , Split

Kinoteka je bila jedan od mnogih hrvatskih fusion bistroa. A onda je chef Marko Đurašević od Kinoteke napravio prvi pravi splitski fine dining nakon zatvaranja Paradigme. Đuraševićevo je kuhanje tehnički briljantno, prezentacije spektakularne a okusi i teksture hedonistički. Uz bitno ambiciozniju vinsku listu, Kinoteka bi se morala uvrstiti u usku grupu najboljih hrvatskih restorana.

2. Jist, Viškovo (Rijeka)

Jist, koji postoji godinama, poslije lockdowna je odlučio postati prvi baš pravi steakhouse u Hrvatskoj. Jist nudi luksuzna predjela poput tri vrste kavijara, gusjih jetara i francuskih kamenica, i desetak rezova steakova uključujući najviše rangiranu japansku govedinu chianinu, škotski black angus i australski wagyu. Steakovi se serviraju na vrućim tanjurima, u pratnji četiri ili pet umaka. Jist je iznimno komercijalnim formatom, koji se temelji na vrhunskim sastojcima, proširio žanrovsku lepezu hrvstske restoranske industrije.

3. Sol, Margaretska, Zagreb

Hrvatski tapasi chefa Mate Jankovića ukusni su, duhovito osmišljeni, veoma dobro pripremljeni, sa široko dostupnim cijenama. Ni vina nisu skupa. S obzirom na inteligentan koncept, odličnu lokacju i demokratski pristup publici, Sol bi mogao postati jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana.

4. Sopal, Masarykova, Zagreb

Chef Marko Turković kuha vrlo dobru, uzbudljivu, naizgled jednostavnu hranu po demokratskim cijenama. Goveđi tartar i dalje je među jeftinijima u Zagrebu. Izbor piva je prvorazredan, a na vinskoj se karti nalazi nekoliko vrijednih etiketa, poput Maranyja, Burjinih vina ili Dalmatian Doga.

5. Matrix, Slavonska, Zagreb

Chef Marko Jantolek u Matrixu balansira između visoke bistronomije i pojedinih elemenata fine dininga. Jantolek je tehnički kompetentan i zna konceptualno misliti o kuhanju. Neka su jela, poput gofa crudo, pogačice s Kumparičkinim sirom i hobotnice u kimchiju s hrskavim kulenom, zaista jako ukusna.

6. Blu, Borik, Rovinj

Mlada ekipa koja sada vidi Blu preporodila je taj stariji rovinjski restoran na fantastičnoj lokaciji par metara od mora, s pogledom na stari grad. Kao i Matrix, Blu pleše na granici visike gastronomije i bazičnog fine dininga. Vinska lista lani je sadržavala više izvrsnih vina, uključujući Toljev chardonnay Le Chiffre i briljantni Pol Roger iz 2013.

7. Al Dente, Bogovićeva, Zagreb

Al Dente je Zagrebu predstavio canotto, stil pizze koji se bazira na napoletani ali s visokim, prozračnim rubovima. Al Dente je na pizzu ribao bijele tartufe, stavljao dimljeni losos i ikru od lososa, ali je promovirao i izvrsne nadjeve koji nisu skupi. Pizza s mesnim okruglicama naš je favorit. Al Dente je najvažnija nova pizzeria u Zagrebu od otvaranja Franko’s Pizz&Bara do danas.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.