Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina Xaviera Monnota iz Mersualta koja je nedavno uvezao Acrobat, izvrsna su i u nižem rangu cijena

monnot-fb

Burgundija je nažalost iz godine u godinu sve skuplja. Katkad baš sumanuto skupa. Osim stalno rastuće potražnje za burgundijskim vinima, na njihove cijene utječu i loše meteorološke prilike. U zadnjih nekoliko berbi, što zbog mraza što zbog tuče, burgundijski su godišnji prinosi desetkovani, pa cijene skaču u nebo. Što je odgovor?

Jedan od mogućih odgovora, barem kad je riječ o malom tržištu poput hrvatskog, jest potraga za neetabliranim burgundijskim vinarima. Jedan od nedovoljno etabliranih burgundijskih vinara koji, međutim, dobiva veoma dobra ocjene u svjetskim vinskim publikacijama, jest Xavier Monnot iz Mersaulta.

monnot-ID

Monnotova obitelj zadnjih nekoliko stotina godina uzgaja vinograde u Côte de Beaune. No, vinarija Monnot osnovana je tek 2005. godine kad je Xavier Monnot preimenovao Domaine Rene Monnier, nazvanu po njegovu djedu, u Domaine Xavier Monnot.

Xavier Monnot nije mala vinarija. Monnot, školovani enolog, obrađuje oko dvadeset hektara vinograda uključujući i neke vrlo poznate premier cru položaje poput Folatieres u Puligny Montrachetu i Charmes u Mersaultu.

Nadalje, Xavier Monnet u zadnjih je petnaest godina uspio dobiti certifikate za održivo i prirodno vinogradarstvo, što u Burgundiji još nije osobito čest slučaj (usprkos primjeru Romanée-Contija).

Monnetova vina vibrantna su, originalna i zapravo nisu skupa za taj rang kvalitete. Bourgogne Blanc Chardonnay na polici košta oko 300 kuna što je veoma dobra vrijednost za novac za prirodno vino iz Burgundije, koje u ozbiljnim svjetskim medijima redovito dobiva 90 i više bodova (cijene za ugostitelje su nešto niže).

Bourgogne Blanc ima čeličnu kičmu dobrog chablisa, puno mineralnih elemenata pomiješanih s tek nešto voća poput jabuka i limuna, i jako mnogo one specifične, vibranto-putraste burgundijske teksture koja njihova dobra vina uzdiže iznad prosječnih.

Xavier Monnot za nekoliko bi godina mogao postati velika svjetska zvijezda. Dotad možemo uživati u njegovim izvrsnim vinima po vrlo pristojnim cijenama. Xavier Monnot vina prodaju se u vinotekama Svijet vina.

Gastropreporuka Kamenice, dimljeni losos, carpaccio od bijele ribe, kovači, škrpine i trilje na gradelama, sushi (osim plave tune) zreliji kozji sirevi

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.