Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OPORAVAK OD PANDEMIJE Champagne opet ruši rekorde. Tržište šampanjca lani je raslo 32 posto

sampanjac

Tržište šampanjca vraća se na predpandemijske razine. Proizvodnja je u 2021. dosegla 322 milijuna boca, ukupne isporuke su 32 posto veće nego lani. Francusko tržište raste za gotovo 25 posto s gotovo 142 milijuna boca. Izvoz je srušio novi rekord sa 180 milijuna boca.

Za jednu od najmoćnijih vinskih regija svijeta ovo su iznenađujuće dobri podaci, nakon krize koju su u Champagni izazvali lockdowni 2020. (šampanjac je vino koje se uglavnom pije u restoranima, barovima i na proslavama). Lanjski rezultati, međutim, proizvođačima šampanjca pokazuju da ih presudna godina za oporavak tek čeka, a to je  2022.

“Ovaj skok je lijepo iznenađenje za proizvođače šampanjca nakon 2020. kad smo imali pad od 18 posto,” komentirao je Maxime Toubart, predsjednik Sindikata vinogradara i supredsjedavajući krovnog tijela šampanjske industrije Comité Champagne, naglašavajući važnost oporavka francuskog tržišta.  

Jean-Marie Barillère, predsjednik Unije šampanjskih kuća i supredsjedavajući Comité Champagne, komentirao je da će “zahvaljujući izvozu i lojalnosti potrošača prema velikim cuvéeima” Champagne ostvariti rekordan promet od više od 5,5 milijardi eura, ali upozorava da prosjek isporuka za 2020-2021 od 280 milijuna boca za 4,9 milijardi eura, ostaje ispod razine prije pandemije kad su prodali 300 milijuna boca za 5 milijardi eura. Nakon pandemijske krize 2020. i teških klimatskih uvjeta u berbi 2021, u Champagni se nadaju da će 2022. konačno biti godina normalizacije i početka novog ciklusa rasta. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.