Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vino godine je Birin Grk Defora iz 2018. sa 78 bodova

vino-godine-2021-pobjednik-g

Frano Milina Bire iz Lumbarde pobijedio je u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Njegov Grk Defora osvojio je 78 bodova, šest više od Benvenutijeva muškata San Salvatore i Tomčeva Maranya, koji su podijelili drugo mjesto.

Grk Defora iz 2018. osvojio je 97 bodova i platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Frano Milina Bire već godinama uživa kultni status na hrvatskoj vinskoj sceni. Njegov bazni Grk iznimno je popularan, tako da proizvodnja od nekih 20 do 25 tisuća butelja uglavnom ne uspijeva zadovoljiti potražnju.

bire-grk-defora-2018

Grk Defora, koji dolazi s posebnog, istoimenog položaja, iz relativno mladih vinograda, proizvodi se u vrlo malim količinama. Grk je potencijalno najvrednija dalmatinska bijela sorta. Grk se uglavnom uzgaja na pjeskovitim podlogama oko Lumbarde, premda ga ima i na Pelješcu. Grk daje duboka, intenzivna, ekspresivna vina s uljastom teksturom, dobrim kiselinama i vrlo dugim, blago ili jače gorkim završetkom. Grka je, nažalost, premalo s obzirom na visoku kvalitetu vina, koju može dati.

Birina pobjeda u ovogodišnjem izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice nije neočekivana. Ona simbolizira trend kvalitativnog rasta dalmatinskih vina: na ovogodišnjim su Decanterovim Svjetskim nagradama od 11 platinastih i zlatnih medalja za Hrvatsku, dalmatinska vina osvojila sedam, a čak su dvije platine otišle na Korčulu (drugu je osvojila vinarija Zure za Pošip ).

Grk Defora, veliko, moćno, toplo, naglašeno južnjačko vino s bouquetom punim vrlo zrelog ljetnog žutog voća, kore citrusa i s netipičnim notama lješnjaka, svakako spada među najimpresivnija dalmatinska bijela vina koja smo probali unatrag dugo vremena.

U izboru Vina godine Kulta Plave Kamenice, koji provodimo u suradnji s Vivatom, sudjelovala su 23 profesionalca iz vinske industrije: sommelieri, novinari i distributeri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.