Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OTVARANJE VINA GODINE Muškat San Salvatore braće Benvenuti i Marany obitelji Tomac dijele drugo mjesto sa 72 boda

vino-godine-2021-2-g

Izbor za Vino godine Kulta Plave Kamenice došao je do uzbudljivog završetka, još neizvjesnijeg od izbora za Restoran godine. Naime, u izboru za Restoran godine samo dva boda dijelila su drugoplasirani ManO2 i treći Cap Aureo.

U izboru za Vino godine došlo je, pak, do podjele drugog mjesta između vinarije Tomac i vinarije Benvenuti; obje ove vinarije redovito visoko kotiraju u našem tradicionalnom godišnjem vinskom izboru. Važno je istaknuti da tako male bodovne razlike uvijek govore o vrlo snažnoj konkurenciji, što je odlična. vijest za hrvatsku vinsku industriju.

2. Benvenuti Muškat San Salvatore 2015. Istra, 72 boda

benvenuti-san-salvatore

Ovo je desertno vino osvojilo platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama, i tako potvrdilo da su braća Benvenuti vodeći istarski i jedan od najboljih hrvatskih proizvođača desertnih vina. San Salvatore iz 2015. doslovno je briljantan: gust i koncentriran, ali nimalo ljepljiv. Parfemski aromatičan, ali nimalo kičast. Pun, meda, oraha i suhog voća, ali sortno lako prepoznatljiv. Riječ je o vinu koje se zaista može mjeriti s vrhunskim Sauternesima. Albert i Nikola Benvenuti moraju biti jako ponosni na San Salvatore iz 2015.

2. Tomac Marany 2019. Plešivica, 72 boda

tomac-marany-2019

Terroirski cuvee obitelji Tomac pionirsko je vino zbog niza razloga. Prvo, radi se o najelegantnijem i najšarmantnijem hrvatskom vinu iz amfore proizvedenom do danas, koje pokazuje da potpuno prirodna macerirana vina mogu biti iznimno komunikativna. Drugo, riječ je o prvorazrednom gastronomskom vinu koje podjednako dobro prati bijelu ribu, teletinu, roštilj a donekle čak i steakove.

Treće, radi se o vinu koje nije osobito skupo, pa tako ruši predodžbu o visokim cijenama vina iz amfore. Ovaj aromatični cuvee kojim dominira traminac, odmah je poharao hrvatske restorane. Nova berba, koja će doći na tržište za nekoliko mjeseci, još je kompleksnija a jednako komunikativna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.