Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
izbor za vino godine 2021

FERMENTACIJA VINA GODINE BLIŽI SE KRAJU Peto mjesto osvojio je Testamentov Tribidrag a četvrto Milošev Stagnum

vino-godine-2021-5-4-g

Ulazimo i u završnicu izbora za Vino godine Kulta Plave Kamenice koji i ove godine organiziramo u suradnji s Vivatom. U ovogodišnjem su izboru sudjelovala 23 profesionalca iz hrvatske vinske industrije: sommelieri, novinari, distributeri. Svaki birač smio je glasati za pet vina: prvoplasirano vino dobiva 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.

Ovogodišnji izbor Vina godine ukazuje na nekoliko strateških trendova na hrvatskoj vinskoj sceni. Prije svega, sve više bodova dobivaju dalmatinska vina. Nadalje, prirodna su vina zastupljenija nego ranije, što je iznimno važno.

5. Testament Tribidrag 2018. srednja Dalmacija, 32 boda

testament-tribidrag-2018

Testament je ozbiljan i sve značajniji vinski projekt iz Šibenika, sa ekspoziturom na Korčuli, koji okuplja nekoliko veoma talentiranih dalmatinskih enologa. Testament proizvodi vina isključivo od autohtonih sorti. Testament je za samo nekoliko godina postojanja uspio osvojiti više zlatnih Decanterovih medalja.

Ove su godine dobili zlato za Tribidrag iz 2018. koji je, nažalost, proizveden u mikronskim količinama: napunjeno je samo 800 butelja, koje su završile u vrhunskim restoranima.

Testamentov Tribidrag zadnji smo put probali u Nebu sredinom rujna. Vino je gusto, koncentrirano, naglašeno voćno s vrlo zrelim taninima i dobro integriranim alkoholom. Radi se o jednom od najuspjelijih hrvatskih zinfandela do danas.

4. Miloš Stagnum 2011. Pelješac 52 boda

milos-stagnum-2011

Frano Miloš jedan je od sasvim rijetkih hrvatskih vinara koji si može dopustiti da vino drži u podrumu deset godina. Miloš je odlučio Stagnum puštati na tržište u optimalnoj formi, što je povećalo interes gastronomskih restorana za jedan od najboljih plavaca.

Stagnum iz 2011. kojeg smo zadnji put pili na Božić, prilično je senzacionalno vino. Stagnum iz 2011. još ima duboku rubinsku boju, koja tek na rubovima kreće prema ciglastom. Bouquet je kompleksan, s dominantnim udarom vruće zemlje i makije, da bi se zatim počelo pojavljivati svježe i pečeno tamno voće, likoricija i tragovi crne čokolade.

Stagnum iz 2011. neobično je svjež za kriterije visokoalkoholnog južnjačkog plavca, a dugi, topli a opet mineralni završetak čini ga uistinu jedinstvenim. Vrlo mnogo tanina ovom će vinu produžiti život još petnaestak a možda i dvadeset godina.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

FERMENTACIJA VINA GODINE BLIŽI SE KRAJU Peto mjesto osvojio je Testamentov Tribidrag a četvrto Milošev Stagnum

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min