Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIRAMO VINO GODINE 2021 Osmi je Crvikov Vilin ples, dok šesto mjesto dijele Kozlovićev oranž Santa Lucia Po mojen i Medeina Punta Greca

vino-godine-2021-8-6-g

U ovogodišnjem izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine sudjelovala su 23 profesionalca s hrvatske vinske scene. Glasove je dobilo čak trideset vina, što je najviše dosad. Među prvih deset plasirala su se vina iz svih naših vinskij regija, a prvi je put među njima i jedno konavosko crno vino.

8. Crvik Vilin ples 2017. Konavle, 18 bodova

crvik-vilin-ples-2017

Obitelj Crvik, piše u Dubrovačkom arhivu, živi u Konavlima od 1500. godine. Modernim se vinarstvom bave tek unatrag tridesetak godina. U tom su razdoblju stekli popularnost i ugled dubrovačkom malvasijom Tezoro.

Vilin ples iz 2017. godine, ne baš tipični cuvee koji se sastoji od cabernet sauvignona, plavca i merlota, osvojio je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je o moćnom vinu punom zrelih tanina, kojem merlot daje crtu gotovo neophodne mekoće i sočnosti 

6. Medea Punta Greca, južna Istra 2018. 22 boda

medea-punta-greca-2018

Punta Greca najjužniji je vinograd u Istri, s tri strane okružen morem. Ovaj autentični istarski grand cru daje jedan od najboljih merlota u Hrvatskoj. Punta Greca veliko je, gusto, raskošno vino prepuno aroma svježeg i pečenog tamnog ljetnog voća, crne čokolade, kave i dima. Ono ima neodoljivu baršunastu teksturu, dok strukturom dominiraju tanini i alkohol, a ne kiseline. Robert Parker jako je cijenio crna vina s niskim kiselinama što se današnjim sommelierima čini neobično. Punta Greca iz 2018. definitivno spada među impresivnija vina koja smo probali ove godine.

6. Kozlović Santa Lucia Po mojen 2015. zapadna Istra, 22 boda

kozlovic-santa-lucia-po-mojen-2015

Malvazija Po mojen definitivno je najekspresivnije vino iz Kozlovićeve prestižne linije Santa Lucia. Riječ je o prvom Kozlovićevim oranžu, koji je sočan, bogat, sortno lako prepoznatljiv i savršeno elegantan. Santa Lucia Po mojen nije ušla u širu distribuciju, što je šteta jer se radi o vinu koje bi moglo promijeniti budućnost istarske vinske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.