Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE ODBROJAVANJE ZA IZBOR VINA GODINE 2021. Fakinova Malvazija i Mihaljeva graševina Mačovo Brdo dijele deseto mjesto

vino-godine-2021-10-9-c

Ova je godina pokazala da se hrvatska vinska industrija poslije dugogodišnje istarske dominacije počela mijenjati i širiti područje visokh kvalitativnih standarda.

Dalmatinska su vina dominirala ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama dok su pojedina slavonska vina počela mijenjati definiciju kontinentalne vinske proizvodnje.

Nadalje, sve je više hrvatskih vinara koji se pokušavaju baviti organskim vinogradarstvom i prirodnom proizvodnjom vina, što nisu istovjetni termini. Kvalitativni kriteriji u toj su važnoj kategoriji još uvijek katkad poluamaterski, ali najbolji hrvatski prirodni vinari proizvode svjetski relevantna vina.

U ovogodišnjem izboru za Vino godine sudjelovala su 23 profesionaca iz hrvatske vinske industrije . Čak je 30 vina dobilo glasove, što govori o vrlo solidnom stanju na vinskoj sceni, i to poslije lanjske financijske katastrofe uzrokovane pandemijom.

Za Vino godine glasa se po istom modelu kao i za Restoran godine i Chefa godine. Svaki birač može glasati za pet vina: prvoplasirano dobiva 10, drugoplasirano 8, treće 6, četvrto 4 a petoplasirano 2 boda. Lista je otvorena, što znači da svaki glasač može uvrstiti vino koje nije na listi i dati mu bodove prema navedenim propozicijama. 

Rezultate objavljujemo od desetog prema prvom mjestu . Na drugi dan Božića objavit ćemo ime pobjednika.

10. Branko Mihalj Graševina Mačovo Brdo  2020. Kutjevo, 14 bodova

mihalj-macovo-brdo-2020

Mačovo Brdo prva je single vineyard etiketa najbeskompromisnijeg proizvođača graševine u Hrvatskoj. Mačovo brdo položaj je pokraj Mihaljeve vikendice parsto metara iznad centra Kutjeva. Mihalj je grožđe za ovo vino brao 15. studenog lanjske godine. Bobice su bile zahvaćene botritisom.

Međutim, Mihalj je vinificirao Mačevo Brdo kao potpuno suho vino s 13,5 posto alkohola i visokim kiselinama. Rezultat je novi kriterij za kutjevačku graševinu; izrazito aromatično, puno, raskošno a opet naglašeno svježe vino. Neki od najistaknutijih hrvatskih gastronomskih restorana poput zagrebačkog Nava  opskrbili su se zalihama Mačova Brda, vina koje će napredovati još barem desetak godina.

10. Fakin Malvazija 2020. Središnja Istra, 14 bodova

fakin-malvazija-2020

Svake, ali baš svake godine Marko Fakin osvaja po jednu zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Pa je tako i ove godine dobio zlato za bazičnu Malvaziju iz berbe 2020.  Fakinovi motovunski vinogradi spadaju među najbolje položaje u Istri, a njegove su vingoradarske metode brutalne, pa katkad uključuju rezanje pola prinosa tijekom zelene berbe. Osim toga, neke od njegovih loza stare su šezdesetak godina, što se osjeća u prestižnim verzijama Fakinovih Malvazija.

Decanterova zlatna Malvazija iz 2020. godine ujedinjuje clean and fresh pristup modernim malvazijama, s puno supstance, kompleksnim aromatičnim bouquetom i dugim, sortnim okusom. Baš nas zanima što će Marko Fakin osvojiti na idućim Decanterovim Svjetskim nagradama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.