Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miloševi Plavci iz godine u godinu sve su zreliji i zaokruženiji

milos-plavac-2018-g

Ovih smo dana probali novi Plavac obitelji Miloš, iz berbe 2018. Riječ je o manjem vinu Frane Miloša, pelješkog vinogradara i vinara koji proizvodi čuveni Stagnum: Stagnum na tržište dolazi poslije točno deset godina i košta oko 500 kuna u maloprodaji. Plavac je pak svakodnevno vino, koje na policama i web shopovima stoji između 80 i 90 kuna što je odlična vrijednost za novac za Miloševu razinu kvalitete rada u vinogradima i u podrumu.

Milošev Plavac je kao i većina drugih peljeških plavaca prepun tanina, suši usta i daje osjećaj čiste, prirodne fizičke sile. Međutim, u zadnjih je pet ili šest berbi Milošev plavac postao značajno zreliji, glatkiji i elegantniji. On više ne sadrži neobične aromatske primjese koje su se znale događati u berbama prije desetak godina.

milos-plavac-2018-g

Još je važnije da Plavac iz 2018. ne pati od problema šupljeg srednjeg nepca tipičnog za najveći dio hrvatske vinske industrije. Plavac iz 2018. pun je, linearan, čist, s jakim aromama i okusima tamnog voća. Vino je zaokruženo i usprkos intenzivnim taninima neočekivano balansirano i elegantno.

Miloševi Plavci redovito su se ubrajali među najbolje vrijednosti za novac s Pelješca. Plavac iz 2018. otišao je i korak dalje: on ustvari po kvaliteti spada među pelješka vina koja nose puno više apelacije od bazičnog plavca. No, najznačajnija od svega jest činjenica da Milošev Plavac iz 2018. veoma dobro prenosi terroir. To znači da svaki malo iskusniji kušač odmah prepoznaje kako je  riječ o plavcu s Pelješca.

Gastropreporuka Milošev novi Plavac odlično se slaže s pršutom, roštiljem, malom plavom ribom, tunom, lososom ali i kompleksnijim jelima poput pašticade ili brudeta od plave ribe.

Vino:Plavac 2018. Pelješac Prizvođač:Frano Miloš Alkohol:13,5 posto cijena:80 do 90 kuna ocjena:90/100

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.