Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nekad su se za Božić masovno pekli panjevi. Sad kad konačno imamo Instagram, rijetko ih viđamo. Ovo su najljepši koje smo našli

panj-recept

Malošto je izazivalo toliku zavist i natjecateljski duh kao raskošni, pretjerani i što vjerniji čokoladni panjevi koji su se nekad pekli za Božić. Panj je idealan kolač za Instagram. Ipak, sad kad konačno imamo medij za hvalisanje s uspjelim kolačima, panjeve gotovo da ne viđamo.

Panjevi su tradicionalni božićni kolači. Rade se kao rolade od što nježnijeg biskvita, po mogućnosti bez brašna i s kakaom, punjenog tučenim vrhnjem obogaćenim alkoholom, čokoladom, orasima, kakaom, vanilijom. Najvažnija stvar u panju je pravilno napraviti rolade da ne puknu i da kad ih prerežete podsjećaju na godove drveta, a još važnije pogoditi glazuru i dekorirati je tako da što više podsjeća koru drveta.

Najbolji panj je s korom od ganachea. Osnovni se oblik radi od jedne cijele rolade i druge, prerezane ukoso i složene oko glavne kao grana na deblu. Svakoga Božića, veliki svjetski slastičari natječu se u disciplini što spektakularnijih panjeva. Evo ovogodišnjih favorita.  Želite li sami napraviti božićni panj, recept pogledajte OVDJE

François Perret, Ritz, Pariz

Slastičar François Perret, ovoga Božića panj ne napravio s pralinama od karameliziranih badema i laganog moussea od čokolade.

buche-meurice

Cédric Grolet, Le Meurice, Pariz

Cédric Grolet predlaže panj s ganacheom od yuzua i tri punjenja: od limuna, limete i crnog limuna (sušenih iranskih limeta).

Cyril Lignac

Ovaj panj krajnje pročišćene siluete dizajnirao je Cyril Lignac, od čokolade s passion fruitom, soli, i joconde biskvitom (lagani biskvit s bademima) s kakaom. Velika atrakcija ovog kolača su teksture.

Jean-Paul Hévin

buche-hevin

Čokolatijer Jean-Paul Hévin napravio je biskvit od crne čokolade bez brašna, mousse od vanilije, gel od yuzua i mousse od gorke čokolade 67%. Ukrasi do čokoladnih pera u pastelnim bojama su neodoljivi.

Michael Bartocetti, George V, Pariz

Ova prilično dekonstruirana forma djelo je glavnog slastičara pariškog hotela George V Michaela Bartocettija. On je napravio verziju tradicionalnih božićnih zečića, od peruanske mliječne čokolade, osvježene voćem i prahom jalapeno papričica. U sredini je meka pralina od pekan oraha i sobache (heljidnog čaja).

Yann Couvreur

Uvijek duhovit i odan svom zaštitnom znaku lisicama, Yann Couvreur napravio je cijelu lisičju obitelj od kreme od kave, prhkog tijesta i srca od karamela i kave.

Jeffrey Cagnes

buche-cagnes

Srce od karamela, slanog karamela i ganachea od čokolade s tonkom, čokolada s cvijetom soli, krema od madagaskarske vanilije i kora od mliječne čokolade čine ovaj moderni mozaični panj Jeffreya Cagnesa.

Pascal Hainigue, Bristol, Pariz

buche-bristol

Ovaj panj je posveta kakaovcu, oblikom i sastavom. Napravljen je od nekoliko tekstura i vrsta peruanske čokolade.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.