Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkom Balonu probali smo niz finih vina južnotirolske Cantine Girlan i nekoliko izvrsnih jela chefa Stipana Iličića

girlan-g

Cantina Girlan veća je zadružna vinarija iz Alto Adigea (Južnog Tirola) koja puni oko milijun i tristo tisuća butelja godišnje. Zadružno vinarstvo u Alto Adigeu iznimno je dobro razvijeno: u Hrvatskoj veoma poznata Cantina Terlan također je kooperativa.

girlan-vinogradi
Girlanovi vinogradi i vinoteka
girlan-vinoteka

Sve grožđe za vina Cantine Girlan, smještene blizu Bolzana, bere se ručno. Većina vinograda nalazi se na prosječnoj visini od 450 do 500 metara, a neki se položaji penju i do 800 metara. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura prilično su drastične. Osim toga, ljeta mogu biti ekstremno vruća  a zime među najhladnijima u Italiji.

girlan-enolog 2
Enolog Marc Pfitcher

Zagrebački Vivat u četvrtak je u restoranu Balon priredio večeru s degustacijom Girlanovih vina. Vina je, u ime Cantine predstavio elokventni Marc Pfitcher, mladi enolog koji je u Beču studirao s Andreasom Sattlerom iz kod nas veoma poznate štajerske vinarije Sattler.

Pojedina vina Cantine Girlan ostavljaju prilično snažan dojam. Sauvignon Flora iz 2019. godine kristalno je čist, s jakim i preciznim zelenim i herbalnim aromama i dugim, mineralnim završetkom. Cuvee lagreina i merlota iz 2018. očaravajuće je svjež, a istodobno bogat i gotovo zaokružen. Cuvee caberneta i merlota iz 2016. iz linije Flora elegantno je, dobro školovano vino.

girlan-sauvignon

Crni pinot Trattman iz 2017. bio je zvijezda večeri. Radi se o baršunastom vinu čvrste strukture koje intenzivno miriše po višnjama i trešnjama, uokvirenima u nijanse duhana i dima. Trattman spada među najbolje talijanske crne pinote, o čemu svjedoče i razmjerno visoke ocjene: Robert Parker ocijenio je berbu koja se pila u Balonu s 93 boda, što je za talijanski pinot noir više nego pohvalno.

girlan-tratmann

Balonov chef Stipan Iličić, koji od ljeta uživa u preuređenoj, dvostruko većoj kuhinji, uz crni pinot ispekao je sočan odrezak crne svinje s prahom od mediteranskog bilja i pjenom od cikle.

girlan-laurin

Uz cuvee caberneta i merlota gospodin Iličić pripremio je uzorno pečena pačja prsa s kremom od kestena i umakom od naranče i đumbira, dok se sjajni Girlanov sauvignon Flora lijepo složio s crnim raviolima s lososom i ricottom. Kuglice od kestena s kavom, vanilijom i hrskavom čokoladom efektno su zaokružile veselu i ugodnu Girlanovu večeru na Prisavlju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.