Nikad nismo voljeli ni respektirali Vincekove kolače. Uvijek su bili prepuni margarina i drugih trećerazrednih sastojaka, ne baš pedantno dizajnirani i k tome još žestoko preslatki. Utoliko nas je makovnjača koju smo danas kupili kod Vinceka u Zvonimirovoj, jako ugodno iznenadila.
Vincekova makovnjača signalizira da bi se ovaj lanac slastičarni mogao napokon usmjeriti prema kvalitetnim proizvodima. Vincekova makovnjača sadrži čak 55 posto maka, što je neobično i pohvalno za hrvatske standarde masovnih kolača.
Nadalje, dizano tijesto nije napravljeno s margarinom nego s maslacem. Nadamo se da će Vincek i u većini drugih svojih kolača margarin zamijeniti maslacem; margarin naprosto nije masnoća za kolače.
Osim maslaca i puno maka, Vincekova makovnjača sadrži grožđice i rum, baš kako to nalažu običaji zagrebačke građanske kuhinje.
Ne treba, naravno, posebno naglašavati da su makovnjače i orehnjače omiljeni zagrebački kućni kolači u vrijeme blagdana Svih svetih.
Vincekova je makovnjača nažalost i dalje opasno preslatka. Ali je definitivno nešto najukusnije što smo probali u toj slastičarni. Štruca od 550 grama košta 50 kuna.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.