Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJGORI DAN Jučer smo nažalost uglednu konobu Alla Beccaccia zatekli u najlošijoj formi dosad

beccaccia

Svi katkad gadno pogriješimo u svom poslu. Zato restorane ne nikad ocjenjujemo po jednoj ili dvije pogreške. Ali kad se tijekom dvosatnog ručka nagomila niz teških pogrešaka, bojimo se da nešto duboko i važno nije u redu.

O valbandonskoj konobi Alla Beccaccia dosad smo objavili pregršt umjereno do izrazito pohvalnih tekstova. Ova recenzija, nažalost, mora biti negativno intonirana.

Tehnički gledajući, glavni je razlog biftek. Naručili smo medium rare, da bismo dobili popuno karboniziran, uništeni komad govedine koji je u najdebljem dijelu presjeka bio skoro jednako smeđ kao izvana. Debakl s biftekom spada u greške koje se događaju, premda moramo priznati da unatrag najmanje pet godina nigdje nismo dobili toliko prepečeni biftek.

Konobarima je bilo neugodno kad smo im pokazali što su nam donijeli, pa su biftek profesionalno i pošteno maknuli s računa.  No, biftek je bio samo vrhunac jučerašnjih problema u Valbandonu.

beccaccia-biftek

U Beccacci gostima rijetko donose jelovnik, jer vlasnik sjedne za vaš stol pa se lijeoo dogovorite oko hrane. Jučer nam je konobar, međutim, donio jelovnik. Bolje da nije.

Htjeli smo naručiti ombolo, valjda najtipičnije jelo istarskih konoba, ali ombola eto nije bilo. Htjeli smo naručiti mineštrinu (gustu juhu od povrća) koje također nije bilo. Ako na meniju koji donosite gostima nemate dva sasvim obična, svakodnevna jela, bolje je nemati tiskani meni. Umjesto tiskanog menija na crnoj ploči naprosto napišete što danas kuhate, pa ni konobaru koji mora ponavljati “nemamo” ni gostima neće biti neugodno.

beccaccia-fuzi

Pitali smo za bijele tartufe, koji su usred sezone. Bijelih tartufa također nije bilo. Što nije problem ako je Alla Beccaccia odlučila raditi s manje skupim sastojcima. Međutim, na meniju se nalazi nekoliko jela (paste, biftek), u kojima se spominju tartufi. E sada, zašto bi itko usred sezone bijelih tartufa želio jesti manje mirisne i manje vrijedne tartufe? Ako već držite tartufe, od listopada do prosinca zaista se trebate potruditi držati bijele tartufe, koji su uz maslinovo ulje ipak glavni gastronomski trademark zelene Istre. Usput govoreći, Alla Beccaccia ne drži ni mlado ulje, premda uljare u krugu od dvadesetak kilometara oko restorana već desetak dana rade punom snagom.

No, najlošiji Beccaccin segment jest ponuda vina. Alla Beccaccia ni dan danas, kao da smo recimo u 1981. godini, ni jedno buteljirano vino ne toči na čaše. Takva je politika vina podjednako neprijateljska prema gostima i prema vinarima.

Prije nekoliko godina vlasnik nam je pričao da većina gostiju ionako pije samo otvorena vina. Što je vjerojatno točno ako im ne nudite ništa drugo, i ako im ne znate prodavati buteljirano vino. No, primjeri 99 posto drugih boljih restorana u Istri, Hrvatskoj, Europi i svijetu pokazuju da gosti masovno i sve više naručuju buteljirana vina na čaše. Ne znamo zašto Beccaccia želi ostati globalna iznimka

Hrana koju smo uspjeli dobiti u zadovoljavajućem stanju, maneštra, juha od vrganja, fuži alla Contadina i osobito ovčji sir, nije bila loša. Ali, Alla Beccaccia ima status ozbiljne gastronomske institucije, koja bi trebala isporučivati tanjure mnogo bolje od “nije bilo loše”.

Ljudi koji vode Alla Beccacciu dobronamjerni su profesionalci. Premda im sada ide dobro, vrijeme je da razmisle o naprednijim gastronomskim i ugostiteljskim modelima.

ALLA BECCACCIA

Ulica Pineta 25, Valbandon

HRANA -3/5  VINA 1/5 (zaista mislimo da restorani koji ne toče butelje na čaše pripadaju prošlosti) SERVIS 4/5  AMBIJENT -5/5 terasa, 4/5 interijer

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.