U ponedjeljak smo posjetili obnovljenu Uljaru Vodnjan, koja proizvodi poznata ulja Salvela i Torčol, ali i prerađuje stotine i stotine toma maslina lokalnih uzgajivača.
U nedavno otvorenoj Uljari Vodnjan vladala je ugodna gužva: maslinari su donosili goleme kašete prvih maslina, a novi su strojevi veselo brujali prešajući zelene i crne plodove u izrazito aromatičnu zelenu tekućinu.
U kuhinjici iza proizvodnog pogona probali smo prvo ulje iz ovogodišnje berbe. Radilo se o cuveeu, leccina i bjelice. Premda je bjelica kasna sorta, na stablima koja nemaju puno maslina i ona dozrijeva ranije. Ulje je bilo genijalno. Neonski zeleno, s intenzivnim mirisnim sklopom koji se uopće ne može imitirati i koji pamtite sve do iduće berbe, i s umjereno gorko-pikantnim okusima.
Kušanje prvog maslinova ulja redovito spada u gastronomske trenutke godine. Kušanje prvog maslinova ulja u prostoru gdje se ulje upravo proizvodi apsolutno je genijalan doživljaj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.