Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usred kašeta i mlinova probali smo mlado Salvelino ulje. Genijalno je

U ponedjeljak smo posjetili obnovljenu Uljaru Vodnjan, koja proizvodi poznata ulja Salvela i Torčol, ali i prerađuje stotine i stotine toma maslina lokalnih uzgajivača.

U nedavno otvorenoj Uljari Vodnjan vladala je ugodna gužva: maslinari su donosili goleme kašete prvih maslina, a novi su strojevi veselo brujali prešajući zelene i crne plodove u izrazito aromatičnu  zelenu tekućinu.

U kuhinjici iza proizvodnog pogona probali smo prvo ulje iz ovogodišnje berbe. Radilo se o cuveeu, leccina i bjelice. Premda je bjelica kasna sorta, na stablima koja nemaju puno maslina i ona dozrijeva ranije. Ulje je bilo genijalno. Neonski zeleno, s intenzivnim mirisnim sklopom koji se uopće ne može imitirati i koji pamtite sve do iduće berbe, i s umjereno gorko-pikantnim okusima.

Kušanje prvog maslinova ulja redovito spada u gastronomske trenutke  godine. Kušanje prvog maslinova ulja u prostoru gdje se ulje upravo proizvodi apsolutno je genijalan doživljaj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.