Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladi pčelar Vlaho Komparak proizveo je Trut, prvi korčulanski gin

gin-trut-g

“Zašto ne napraviti gin po svojoj mjeri?”zapitao se Vlaho Komparak, 29 godišnji Korčulanin rođen u Zagrbu. Pa je napravio Trut, prvi korčulanski gin, koji se u kolovozu rasprodao do zadnje boce. Okej, početno je punjenje bilo malo a turista je na Korčuli bilo puno. Pa ipak, prodati sve što ste proizveli u samo jednom mjesecu, priličan je uspjeh.

Vlaho Komparak nije profesionalni destiler. Gospodin Komaprak je pčelar, koji je 2013. godine počeo s 50 košnica. Sad ima 300 košnica, proizvodi osam vrsta meda, predsjednik je Pčelarske udruge Vrijesak Pelješac i potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

trut-gin

Osim pčela, bavi se uzgojem gorkih naranči, uzgojem maslina i turizmom. Kroz njegov OPG godišnje prođe oko sedam tisuća gostiju. Prije no što je počeo proizvoditi gin, pokušavao je s drugim  alkoholnim pićima, uključujući medicu. Međutim, kad je otkrio da na Korčuli raste borovica, odlučio se baciti na gin kojeg je logično i prigodno nazvao Trut.

Trut se proizvodi u dvije varijante. Trut Signature je London Dry gin, koji se bazira na aromama gorke narnače iz Komparakova vrta. Mint and Breezy komercijalni je gin podesan za koktele, koji miriše po menti, limunu i medu od kadulje. Ginovi Trut uskoro bi se trebali pojaviti na zagrebačkom tržištu. Probali smo ih prije desetak dana. Signature doista  snažno miriše po naranči i ima puno karkatera, dok je Mint and Breezy zabavno piće za miješanje s tonikom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.