Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Domaine du Vieux Télégraphe Rouge iz 2018. mlado je ali briljantno klasično vino iz južne Rhone

vieux-telegraphe-2018

Vinariju Domaine du Vieux Télégraphe osnovala je obitelj Bernier prije više od 120 godina. Vieux Télégraphe i danas je u vlasništvu iste obitelji, što je samo jedan od razloga Télégraphova klasičnog statusa u apelaciji Chateauneuf du Pape na južnoj obali Rhone (Chateauneuf du Pape najstariji je francuski AOC).

Domaine du Vieux Télégraphe vlasnik je prestižnog vinograda La Crau, kojeg se smatra jednim od grand crua južne Rhone. La Crau, velik pedesetak hektara, odgovoran je za istaknutu, lako prepoznatljivu mineralnost Vieux Télégraphea.

Le Crau je zasađen sa 65 posto grenachea, 15 posto mourverdrea, 5 posto syraha, 5 posto cinsaulta te s još nešto miješanih sorti iz Chateauneufa: apelacija dopušta više od deset sorti.

Prosječna starost loza iznosi impresivnih sedamdeset godina. Berba se obavlja ručno, uz selekcije u vinogradu i u podrumu. Fermentacija traje između 30 i 40 dana, a vino odležava oko 20 mjeseci u velikim drvenim bačvama od 60 hektolitara. Godišnje se puni oko 200 tisuća buteljki prvog, velikog vina.

Vieux Télégraphe iz 2018. godine koji smo jučer probali, vino je toplog, gotovo vrućeg i lako prepoznatljivog bouqueta: šljive, kupine, garrigue, grafit i ponešto kože i humidora u pozadinskim notama. Tanini su zreli, slatki, ali iznimno koncentrirani i moćni, tako da će ovo masivno vino dozrijevati još minimalno desetak, a trajati više od trideset godina.

Okus prati arome: puno voća umotano je u visoki slatki alkohol koji, međutim, ne peče. Završetak je veoma dug i naglašeno mineralan, što Vieux Télégraphe čini dramatično različitim od većine crnih vina iz južne Rhone.

Vieux Télégraphe iz 2018. kojeg uvozi zadarski Atrox, vrijedi minimalno 95 bodova i to po kriterijima strožima nego na Decanterovim Svjetskim nagradama.  Riječ je o luksuznom, prvorazrednom restoranskom vinu bitno jeftinijem od burgundaca i bordeauxa sličnog ranga. Vieux Télégraphe vino je za steakove, janjetinu, divljač i jela poput pašticade.

Osim Vieux Télégraphe Rouge, u Hrvatskoj se može kupiti i Telegramme, drugo vino iste vinarije koje predstavlja i izvrsnu vrijednost za novac pa ga, primjerice, u Noelu redovito toče na čaše.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.