Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Madirazzin grk Herakles iz 2020. legitimni je kandidat za Decanterovu zlatnu medalju

Birin grk Defora ove je godine osvojio platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Birinim je zasluženim trijumfom grk napokon prepoznat kao jedna od dvije najznačajnije dalmatinske bijele sorte. Druga je, naravno, pošip. No, dok pošipa ima veoma mnogo, grk je još uvijek vrlo rijedak. Utoliko je svaki zaista vrhunski grk još važniji za hratsku i dalmatinsku vinsku scenu.

A zasad možemo nabrojati tek nekoliko veoma dobrih do izvrsnih proizvođača tog potencijalno jako plemenitog i kompleksnog vina. Uz Biru, tu su Igor Radovanović, Zure i Cebalo na Korčuli, te Križ i Madirazza na Pelješcu. S tim da Grk vinarije Križ spada u kategoriju maceriranih bijelih vina.

Vinarija Madirazza jedini je pravi negocijant u Dalmaciji, možda i u cijeloj Hrvatskoj. Oni kupuju grožđe s raznih položaja u južnoj Dalmaciji, pa proizvode veoma široki portfolio vina, koji uključuje niz verzija Dingača i pošipa, lakopitku dubrovačku malvasiju, iznimno ambicioznu kupažu grka i pošipa, i samo jedan grk, nazvan po Heraklu.

madirazza-grk-herakles-2020-ID

Madirazzin smo grk prvi put probali prije ljeta, kad smo naišli na nekoliko boca iz 2013. godine koje su bile u gotovo nevjerojatno dobrom stanju: vino se doimalo svježe kao da nije staro osam godina (nekoliko buteljki Heraklesa iz 2103. godine još se može kupiti u Vivatovim vinotekama).

Ovih smo dana kušali novi Madirazzin grk Herakles iz 2020. godine, koji je buteljiran prije par tjedana. Premda se osjeti da se novi Herakles nije stigao smiriti u boci, on je najbolje Madirazzino bijelo vino koje smo dosad probali.

Mladi je Herakles uljast, dubok, južnjački topao, prepun aroma gorkih naranči, limunove kore, nektarina i marelica, s blagim nijansama lovora i toplih začina.  Istodobno, vino je uzorno svježe, s čvrstom kiselinom koja mu omogućuje višegodišnje dozrijevanje.

No, u Heraklesovom je slučaju okus važniji od aroma, strukture i teksture.  Madirazzin Herakles iz 2020. godine prepun je raskošno bogatog, optimalno zrelog voća. Kad u balansiranom vinu osjetite toliko puno vrhunskog voća, to vino konkurira za veoma visoke ocjene.

Stoga smo prilično čvrsto uvjereni da je Madirazzin Herakles iz 2020. godine legitimni kandidat za Decanterovu zlatnu medalju. Herakles je prošao kroz francuski novi hrast, ali grožđe od kojeg je napravljen bilo je toliko zrelo da mu hrast ne smeta.

Gastropreporuka Grk se prirodno pije uz velike i moćne ribe poput kirnje i sabljarke, uz tunu, jastoge i hlapove. Ali Herakles vrijedi probati sa stekovima, janjećim kotletima ili vrganjima. Herakles je jedno od rijetkih hrvatskih bijelih vina koje se izvrsno slaže sa šumskim gljivama i crvenim mesom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.