Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pairing vina i tartufa jedan je od zahtjevnijih. Evo kako odabrati pravo vino za svako jelo s tartufima

tartufi-vino

Govedina, riba ili rižito s bijelim tartufima mogu dati vrhunaravna jela, ali ako su vina uz njih krivo uparena, a pairing vina i tartufa spada među teže, potencijalno divno iskustvo može pasti u vodu. Decanter donosi nekoliko vrlo korisnih savjeta iskusnih sommeliera o načelima pairinga vina i tartufa koji bi vam mogli spasiti ovu i sve buduće sezone tartufa.  

Izazov u pairingu vina i tartufa

Okusi tartufa mogu prevladati delikatna i neutralnija bijela vina, dok vrlo cvjetna, aromatična bijela vina, kao i mlada koncentriranija crna vina mogu nadvladati tartufe. Svaki pairing vina i tartufa kreće od osnovnog pravila – izbjegavajte voćnost 

Osnovni faktor u izboru vina

Osnovni faktor izbora vina je glavni element jela. Osim o karakteru treba voditi računa i o razvoju vina u boci. Starija vina imaju izražene tercijarne note koje odgovaraju karakteru tartufa a mogu se dobro složiti i uz meso i uz ribu pa čak i čokoladne deserte. 

san-rocco-tartufi-brombonero
San Rocco, Brtonigla

Što izbjegavati

Izbjegavajte neutralnija bijela vina laganijeg tijela poput talijanskog pinog grigia cortesea ili muscadeta iz Loire. Ta vina nemaju aromatični, slani element koji se može suprotstaviti tartufima. Crna vina nepogodna za pairing s tartufima su mlada, voćna, snažna vina poput shiraza iz Barosse, kalifornijskog zinfandela ili malbeca iz Mendoze. Tartufi traže nešto suptilnije i slanije. 

Što odabrati

Uz crveno meso idealni su odležani barolo ili bordeaux, od 20 godina naviše. Takva vina imaju jake tercijarne note zemlje, šumskog tla i gljiva, dovoljno su moćna za tartufe, a imaju dovoljno tanina i kiselina da režu masnoću mesa. Od hrvatskih vina birajte odležane plavce i terane.

Uz ribu odležana crna burgundska vina ili suhi rizling. Jela na bazi ribe traže balansirana odležana crna vina iz Cote d’Or ili lijepo razvijeni, teksturirani suhi rizling iz Alzasa ili Rheingau/Pfalza. Rizling je versatilan i nakon 10-15 godina odležavanja otkriva nevjerojatnu kompleksnost i aromatičnost. Od hrvatskih vina, uz tunu s tartufima birajte babić i crni pinot, uz bijelu ribu chardonnay poput Le Chiffrea

Rižoto s tartufima dopušta hrabrija, kremastija vina, dovoljno aromatična da uravnoteže bogato i slano jelo poput rižota. Zreli Hermitage Blanc od marsannea ili elegantni burgundski ili kalifornijski chardonnay bez previše drva bi bili idealni. Od hrvatskih vina birajte crne pinote i macerirana vina, poput Tomčevih Maranyja, Korakovih macerata, Miloševa Stalagmita i Claijeva Sv. Jakova

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.