Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li Ana Roš sutra dobiti treću Michelinovu zvjezdicu? Premda zaslužuje, vjerojatno neće

hisa-franko-ana-ros

Sutra bi trebao izaći novi Michelinov vodič za Sloveniju. U prvom izdanju slovenskog Vodiča , Michelin je zvjezdicama nagradio šest restorana, ali je slovenska gastronomija dobila ukupno sedam zvjezdica jer je Hiša Franko Ane Roš odmah ocijenjena s dvije zvjezdice. Bio je to svojevrsni presedan.

Kad Michelin prvi put ulazi na nova i mala tržišta poput slovenskog, u pravilu nikad nitko odmah ne dobiva dvije zvjezdice. Kad je riječ o velikim restoranskim scenama poput njujorške, distribucija zvjezdica sasvim je drukčija: Masa, Le Bernardin i Per Se nagrađeni su s po tri zvjezdice čim je Michelin ponovno došao u New York.

Ana Roš dobila je dvije zvjezdice za meni koji je bio znatno manje ambiciozan i puno siromašniji u okusima od sadašnjeg. U Hiši Franko ručali smo 26. srpnja ove godine. Degustacijski meni od dvadesetak jela pod imenom Reincarnation, bio je senzacionalan i u svom lokalno-internacionalnom konceptu, i u dubokim a raspjevanim okusima, i u savršenim tehničkim izvedbama i u lijepim prezentacijama.

Nema nikakve sumnje da hrana u Hiši Franko zaslužuje tri zvjezdice. Neusporedivi ambijent imanja ispod planina također vuče na treću zvjezdicu, kao i najuigraniji servis otkako posjećujemo Hišu Franko. S druge strane, vinska karta prilično je daleko od standarda uobičajenih za tri zvjezdice.

Još je važnija činjenica da je Michelin strahovito oprezan kod dodjele treće zvjezdice. Noma je na treću čekala cijelu vječnost. Disfrutar, koji spada među najbolje restorane na cijelom svijetu, i dalje ima dvije. U Beču, čija je gastronomija prije desetak godina bila impresionirala Europu, samo Amador koji u svim rukopisu nema nikakva lokalna obilježja, ima tri zvjezdice, dok je Steirereck, o kojem su se svojedobno pisale bajke, zaustavljen na drugoj.

Stoga je malo vjerojatno da će Ana Roš sutra dobiti treću Michelinovu zvjezdicu, premda Hiša Franko po hrani, ambijentu i servisu zaslužuje tri zvjezdice. Bili bi nam jako drago da nas Michelin demantira.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.