Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Maša Salopek, briljantna Hrvatica iz Hiše Franko, najbolja je slastičarka na svijetu u izboru Best Chefs Awards

ros-salopek

Izbor The Best Chef Top100 jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih i restoranskoj industriji. Specifičnost The Best Chef Awardsa je da chefove biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije, riječ je o prestižnoj strukovnoj nagradi. Ove godine najboljom slastičarkom u ovom izboru proglašena je Maša Salopek, glavna slastičarka slovenske Hiše Franko (dvije Michelinove zvjezdice). Chefica Hiše Franko Ana Roš sedma je u izboru 100 najboljih chefova na svijetu.

salopek-ros
Maša Salopek i Ana Roš u kuhinji Hiše Franko

Uz magisterij na Filozofskom fakultetu u Rijeci, završila je slasičarstvo na institutu Kul IN, a profesionalno je počela raditi slastice prvo u Dubravkinu putu u Zagrebu a zatim u Loneu u Rovinju. Mašu Salopek upoznali smo 2017. na večeri s Tomislavom i Martinom Tomac u Plavom podrumu. Njezin Creamy Queen s bijelom Valrhonom bio je najbolji desert koji smo probali te godine. Nedugo nakon toga Salopek je postala glavna slastičarka Hiše Franko, gdje je utimu Ane Roš razvila izrazito autorski stil gotovo terrorirskih slastica koje na iznenađujuće načine, uvijek elegantno i razigrano, interpretiraju dolinu Soče i kraj u kojem nastaje kuhinja Hiše Franko.

Među najboljim slasticama Maše Salopek koje smo dosad probali svakako su karamele od kozje sirutke s jednog od prošlih jesenskih menija Hiše Franko i cijeli niz njenih slastica inspiriran azijskim formatima na srpanjskom Reincarnation meniju.

Mochi od mladog sira zemljanke s maslacom od pečenih krušaka bio je zaista izvrstan, kao i tempeh s kozjim mlijekom, crnom čokoladom i morskom soli ali i elegantni, osvježavajući sorbeto od japanskog dvornika, invazivne biljke koja raste u okolici restorana, poslužen uz četiri forme breskve. Maša Salopek vjerojatno je najtalentiranija hrvatska slastičarka mlađe generacije koja, što je još važnije, u restoranu najvišeg ranga poput Hiše Franko ima priliku razvijati karijeru tempom prikladnim svom talentu i radu. Čestitamo na zasluženom priznanju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.