Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kupari, Haludovo, Belvedere i Dalmacijavino četiri su vjerojatno najdrastičnije devastacije velikih kompleksa na Jadranu

haludovo-g

Danas smo opet s puno loših osjećaja promatrali zapuštenu, gotovo uništenu zgradu Dalmacija vina pokraj splitske trajektne luke. Ta se zgrada, koju je 1959. projektirao Stanko Fabris, svojedobno smatrala uzornim primjerom moderne hrvatske industrijske arhitekture. Zgrada već dulje od deset godina nema nikakvu namjenu. Sada izgleda kao ruglo koje bi se svaki čas moglo do kraja srušiti, i nitko ne zna što će se s njom dogoditi.

Ova tužna devastacija spada među nezaboravne prizore koje turisti, plove li trajektom, mogu vidjeti u Splitu. Kupari su još gori slučaj. Bivše odmaralište JNA većim je dijelom razrušeno i izgleda kao da rat još nije završio.

Dalmacijavino Split

Već se sedam godina govori o izgradnji novog hotelskog kompleksa u Kuparima. Spominjali su se različiti veliki svjetski brendovi, prvo Ritz Carlton, pa Four Seasons. U stvarnosti, na Kuparima se još ništa nije pokrenulo; ondje i dalje vlada ratno stanje.

Hotel Belvedere na istočnom izlazu iz Dubrovnika, također je zastao u ratu. Svojedobno najluksuzniji jadranski hotel pretvorio se u ružan kostur. Putinov oligarh Viktor Vekselberg prije nekoliko je godina kanio obnoviti Belvedere, da bi na kraju odustao.

Kupari

Naposljetku, Haludovo na Krku koje je projektirao čuveni Boris Magaš, autor stadiona na Poljudu, godinama propada i sada izgleda kao zapušteniki skvot. Haludovo je prije rata bilo sjedište mondenog života sjevernog Jadrana.

Haludovo

Haludovo i zgrada Dalmacijavina žrtve su loših privatizacija. Kupari i Belvedere žrtve su agresije na Hrvatsku. Zajedničko im je, međutim, da su jadno devastirani i da pokazuju kako država nije kadra aktivirati značajne turističke resurse (u slučaju tri hotelska kompleksa) niti barem konzervirati važan spomenik moderne arhitekture, koji istodobno predstavlja prepoznatljiv gradski simbol u slučaju zgrade Dalmacijavina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.