Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ikadorov hlap na roštilju jedan je od najboljih velikih rakova koje smo pojeli u zadnje vrijeme

ikador-hlap

Ikadorov restoran Nobilion jučer se mogao pohvaliti zaista prvorazrednim izborom riba i rakova. Na ovalu kojeg su nam donijeli uz prvu čašu, gurala su se dva živa hlapa s povezanim kliještima, a kraj njih je ležalo nekoliko većih divljih brancina i još veći kovač.

ikador

Hlapovi su izgledali prilično neodoljivo pa smo jednog naručili za glavno jelo večere, uz jaki ali ugodni jugo na Nobilionovij terasi s pogledom na Kvarner i Rijeku. 

Hlap je veliki rak čvrstog i slatkog mesa koji, kao i škamp, pripada obitelji nephropidae. Nobilionov hlap bio je perfektno pečen, akcentiran finim dodirom dima, serviran sa zdjelicom svilenkastog ručno izrađenog hollandaisea i baš onakav kakvi trebaju biti vrhunski veliki rakovi: luksuzan i raskošan.

Osim izvrsnog hlapa, sinoć smo u jednom od najboljih hrvatskih hotela večerali atraktivno servirane kamenice s emulzijom od maslinova ulja i limete, odličan capuccino od škampa s velikim i čvrstim preprženim repovima škampa, bogatog dimljenog romba na salatini i bogatu, aromatičnu Romanovski janjetinu.

Za Romanovski ovcu se kaže da je nastala križanjem sjevernosibirske ovce i muflona, a u Hrvatskoj se uzgaja u Gorskom kotaru na području nacionalnog parka Risnjak. Radi se, dakle, o vrlo lokalnom mesu koje ima izraziti kremastu, široku teksturu.

Nobilion chefa Dine Kneževića jedan je od onih restorana koji automatski asociraju na luksuz rivijere. Kad naručujete hlapove i šampanjac Nobilion nije jeftin; jučerašnju smo večeru, s Ruinart Blanc de Blancon, Zelenom Grimaldom i Benvenutijevim teranom Anno Domini platili oko 400 eura. Ali, s obzirom na sve što smo pojeli i popili, nije nam bilo žao.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.