Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kod Komiže je snimljen lionfish, ukusni i opasni predator, koji uništava brojne riblje vrste

lionfish

Lionfish (pterius, riba paun) jedan je od najuspješnijih morskih predatora. Lionfish ima vrlo malo prirodnih neprijatelja i veoma je efikasan lovac, koji se najčešće hrani manjim ribama, glavonošcima i školjkama. Lionfish loše utječe na ekosustave u koje dolazi pa se već godinama piše o tome da izaziva velike probleme grčkoj i ciparskoj ribarskoj industriji. Naposljetku, lionfish je prilično otrovan; odrasla riba ima čak 18 otrovnih bodlji, koje mogu ozbiljno naštetiti ljudskom organizmu.

Lionfish riba iz tropskih mora koja može narasti do pola metra, počela se doseljavati u Sredozemlje prije dvadesetak godina. Ovih je dana, kako izvješćuje portal Otvoreno more, podmorski fotograf Damir Zurub snimio lionfisha kod Korčule, na dubini od petnaestak metara, što definitivno potvrđuje da je jedan od najinvazivnijih morskih predstora stigao i u Hrvatsku.

Postoji, međutim, i dobra vijest. Lionfish je navodno iznimno ukusan. Nažalost, nismo ga još probali, no s obzirom na brzinu razmnožavanja, ne bi bilo neobično da uskoro dođe na gradele naših ribljih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.