Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Kod Komiže je snimljen lionfish, ukusni i opasni predator, koji uništava brojne riblje vrste

lionfish

Lionfish (pterius, riba paun) jedan je od najuspješnijih morskih predatora. Lionfish ima vrlo malo prirodnih neprijatelja i veoma je efikasan lovac, koji se najčešće hrani manjim ribama, glavonošcima i školjkama. Lionfish loše utječe na ekosustave u koje dolazi pa se već godinama piše o tome da izaziva velike probleme grčkoj i ciparskoj ribarskoj industriji. Naposljetku, lionfish je prilično otrovan; odrasla riba ima čak 18 otrovnih bodlji, koje mogu ozbiljno naštetiti ljudskom organizmu.

Lionfish riba iz tropskih mora koja može narasti do pola metra, počela se doseljavati u Sredozemlje prije dvadesetak godina. Ovih je dana, kako izvješćuje portal Otvoreno more, podmorski fotograf Damir Zurub snimio lionfisha kod Korčule, na dubini od petnaestak metara, što definitivno potvrđuje da je jedan od najinvazivnijih morskih predstora stigao i u Hrvatsku.

Postoji, međutim, i dobra vijest. Lionfish je navodno iznimno ukusan. Nažalost, nismo ga još probali, no s obzirom na brzinu razmnožavanja, ne bi bilo neobično da uskoro dođe na gradele naših ribljih restorana.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Kod Komiže je snimljen lionfish, ukusni i opasni predator, koji uništava brojne riblje vrste

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min