Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugostitelji su samo u prvom tjednu kolovoza napravili veći promet nego u ožujku i travnju zajedno

korona-maske-kafici

Petak 30. srpnja u Hrvatskoj je po potrošnji bio je najjači dan od 2016. godine, bitno jači od istoga dana 2019. godine, objavila je Porezna uprava. Riječ je obrojkama koje porezna objavljuje svaki ponedjeljak, na temelju fiskaliziranih računa, čiji broj i iznose uspoređuje po tjednima, od kraj veljače 2020. kad je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj covida 19, piše Novi list.  

Samo u tjednu od 2. do 8. kolovoza u turizmu i ugostiteljstvu izdano je računa u vrijednosti od 1,63 milijarde kuna, što je 305 milijuna kuna (23 posto) više nego u istom tjednu 2019. godine. Od početka ove godine do kraja prošlog tjedna, u svoj maloprodaji napravljen je veći promet nego u istom razdoblju 2019. godine. 

Ugostitelji, iznajmljivači apartmana i hoteli u srpnju i prvom tjednu kolovoza premašili su promet iz istog razdoblja 2019. godine. Čini se da ukupnom prometu nije previše naškodio ni lockdown, barem ne svima. Kao što znamo, protuepidemijske mjere išle su u prilog supermarketima, trgovinama i proizvođačima hrane i pića koji nose većinu prometa u prvom dijelu godine, dok su ugostiteljima i hotelijerima značajno smanjile promet. Oni svi zajedno još nisu dosegnuli promet iz 2019. 

Od početka godine izdano je 113,76 milijardi kuna fiskaliziranih računa, 840 milijuna kuna ili 0,83 posto više nego 2019. godine i 16 posto (16 milijardi kuna) više nego lani. Novi list ispravno upozorava na važnost trajanja ovogodišnje turističke sezone u ukupnoj slici oporavka od pandemije. Ugostitelji, hoteli i iznajmljvači od početk agodine do 6. kolovoza imali su promet 12,1 milijarde kuna, gotovo 25 posto manji nego 2019, ali 35 veći nego lani kad je sezona završila 15. kolovoza. S druge strane, samo u srpnju promet je u turizmu bio 5,26 milijardi ili 5 posto veći nego 2019. godine. Još je važnije to što je taj promet napravljen na manjem broju računa, što ukazuje na dolazak turista veće kupovne moći koji žele plaćati više cijene u Hrvatskoj ili da se udjel sive ekonomije povećao zbog očaje pozicije u koju je ugostiteljstvo dovela Vladina pandemijska politika.

U ugostiteljstvu se, primjerice, broj računa smanjio čak 13 posto, a u prvom tjednu kolovoza Porezna je registrirala 1,63 milijarde kuna  prometa, 305 milijuna kuna (23 posto) više nego u istom tjednu 2019. godine. Samo u tom jednom tjednu kolovoza ugostitelji su napravili 500 milijuna kuna već promet nego u cijeloj veljači, ožujku i travnju.  

Trgovine su, s druge strane, sigurno pretekle promete iz 2019. Izdale su 78,8 milijardi kuna računa, što ukazuje na šest posto više prometa nego 2019. zahvaljujući kumulativnom utjecaju poskupljenja i veće potrošnje.  Ovo su vrlo optimistični podaci, ali i nova potvrda o ranjivosti hrvatske ekonomije. Vlada zemlje koja ovoliko ovisi o ljetu i turizmu trebala bi voditi dugoročnije i racionalnije politike kada su u pitanju ekonomske grane na kojima turistički biznis počiva. Što u ovoj pandemiji ne da nije bio slučaj, nego je Vladina politika bila učiniti sve da te sektore oslabi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.