Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina Davida Štampara na ovogodišnjim su Decanterovim Svjetskim nagradama osvojila čak šest medalja

stampar-medalje

Međimurska vinarija Štampar lani je lagano šokirala hrvatsku vinsku javnost zlatnom Decanterovom medaljom za pjenušac Urban White. David Štampar ove godine nije dobio ni jedno zlato, ali je osvojio ukupno šest medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama, što je prilično impresivno za jednu ipak malu vinsku kuću koja je relativno nedavno definirala da se želi baviti vrhunskim vinima.

Štamparov Žuti muškat osvojio je srebrnu medalju i 92 boda, Sauvignon srebro i 91 bod, Sivi Pinot srebro i 90 bodova, dok su bronce dobili Urban White s 89, Sauvignon iz drveta iz berbe 2019. s 88 i chardonnay Pro et Contra s 86 bodova.

Pro et Contra je očekivano najlošije ocijenjen zbog presnažnog utjecaja hrasta. Međutim, radi se o supstancijalnom vinu od prvorazrednog grožđa, koje baš kao i Naprtini Solumi pokazuje da Međimurje može postati zahvalan terroir za chardonnay.

Novi je Urban White definitivno podcijenjen. Riječ je o izvrsnom, originalnom pjenušcu, s čistim aromama i okusima, čvrstom strukturom i gotovo vibrantnom teksturom, koji zaslužuje bar nekoliko bodova više. Urban White, napravljen od šipona, može se uspoređivati s najboljim plešivičkim pjenušcima.

Sivi Pinot ponešto je stilski nedefiniran, kao da stoji, grubo rečeno, između talijanskih i alzaških pinota, ali je bogat i autentičan pa je zato vjerojatno dobio srebro.

Sauvignon iz 2020. izvrsno je vino s puno tipičnih sortnih aroma i s optimalno pogođenom svježinom, koja nam je uljepšala jedan od sparnijih ljetnih dana. Štamparov je novi Sauvignon idealan za točenje na čaše u ozbiljnim restoranima i barovima zato što dobro funkcionira i kao aperitiv i kao gastronomsko vino (rižoto, školjke, bijela riba, zeleno povrće, sirevi) a nije skup.

Naposljetku, Žuti je muškat nježan, plemenit i skoro eteričan sa svojih šarmantnih, moselskih devet posto alkohola.

Ne znamo postoji li u Hrvatskoj tržište za tako podigrano desertno vino, ali znamo da smo uživali u svakom gutljaju . Vinarija Štampar postavlja nove, visoko profesionalne standarde za međimursku vinsku scenu.  Što je barem jednako važno kao i šest Decanterovih medalja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.