Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Punta Greca iz 2018. briljantno je, duboko, baršunasto, moćno vino koje bi se svidjelo Robertu Parkeru

punta-greca-2018-ID

Evo kako je Robert Parker u šestom izdanju Wine Buyer’s Guidea (1623 stranice) opisao Les Calliauxov Chateauneuf du Pape Cuvee Centenaire iz 2000. godine, kojem je dodijelio 94 do 96 bodova: “Uljasta tekstura s puno slojeva, veliko tijelo, slatki tanini i niska kiselina.” Obratimo pozornost na nisku kiselinu.

Današnji sommelieri i mnogi vinski kritičari nisku kiselinu smatraju pogreškom u vinu, jer takvo vino navodno nije dovoljno svježe i neće dugo trajati. Međutim, čitamo li Parkerove opise vina u njegovim knjigama tiskanima u devedesetima i dvijetisućitima, low acidity redovito je kompliment kad je riječ o velikim crnim vinima. Zato jer je kod nekih vina niža kiselina prirodni dio njihove strukture i okusa i ne smeta starenju. Takva vina uspješno dozrijevaju zahvaljujući taninima i alkoholu. Ona nisu ravna, već su moćna, gusta i uzbudljiva.

punta-greca-2018-ID

Sjetili smo se Parkera dok smo degustirali novu Medeinu Punta Grecu, berbu iz 2018. godine. Puta Greca je, podsjetimo, najjužniji vinograd u Istri. Ondje se uzgaja merlot, koji je s tri strane okružen morem. Nanese li more previše soli u vinograd, berbe naprosto nema.

Punta Greca redovito je jedan od najboljih istarskih i jedno od najboljih hrvatskih vina koje nije dobilo zlatnu ili platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Ono je naprosto bliže Parkerovim kriterijima nego kriterijima većine Decanterovih ocjenjivača (mogao bi se napisati ozbiljan i dug esej o višedesetljetnom sukobu i tih kriterija, koji je kulminirao slučajem Chateau Paviea iz 2003. godine).

Punta Greca gusto je, veličanstveno, baršunasto vino s visokim alkoholom, planinom zrelih finih slatkih tanina, jakim ekstraktom i intenzivnim bouquetom svježeg i pečenog tamno crvenog i crnog ljetnog voća, kave, crne čokolade i dima. Na okusu dominiraju pečeno voće, džem od kupine i tamna čokolada. Vino je prilično koncentrirano, ali i elegantno; nema rubova a ima dugi, slatki, bogati završetak koji traje i traje.

Ne znamo analitičke podatke ove Punta Grece, ali ona doista ne ostavlja dojam svježine u čemu, međutim, ne vidimo nikakav problem. Zašto bi pobogu sva crna vina odjednom morala biti svježa? Punta Greca sjajna je baš u ovakom izdanju: ona je izrazito hedonistička i usprkos gustoj teksturi i moćnim, intenzivnim, tamnim okusima zapravo se pije relativno lako.

I izvrsno ide uz hranu. Punta Greca iz 2018. godine malo je remek djelo; ona spada u vina koja će vrlo dugo dozrijevati, i koja će se još dulje pamtiti kao jedan od vrhunaca istarske vinske proizvodnje.

Gastropreporuka Zbog snažnog udara pečenog tamnog voća i crne čokolade, ovo nas vino prirodno vodi prema jelenima i srnama, i to od tartara, preko steakova u voćnim umacima, do jelenjeg Wellingtona. Pečena govedina i janjetina sigurno se izvrsno slažu s Punta Grecom, a kad dođe sezona probat ćemo je s bijelim tartufima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.