Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Sheraton zatvorio se usred ljeta. Nitko ne želi ondje spavati

sheraton

Prije desetak dana primijetili i smo da zagrebački Sheraton, hotel s navodnih pet zvjezdica u strogom centru Zagreba, nije otvoren, što je krajnje  neobično za ovo doba godine. Na Sheratonovim vratima pisalo je da se zaintersirani gosti mogu javiti u Westin u Savskoj.

Poslali smo upit Maistri da bismo doznali o čemu je riječ. Prvo smo, zapravo, pomislili da se Sheraton napokon preuređuje, jer mu već godinama treba ozbiljna, temeljita obnova. Danas smo, međutim, dobili Maistrin odgovor u kojem doslovno piše: “Poslovanje hotela Sheraton organiziramo i provodimo u skladu s potražnjom.”

Zagrebački Sheraton nije, dakle, zatvoren zbog preuređenja nego zato što nema gostiju koji bi ondje htjeli spavati. Istodobno, Esplanade koja  je od Sheratona udaljena  tek kilometar, vrvi gostima, pa se doručak katkad mora proširiti iz Zinfandel’sa u  Bistro, a ručkovi i večere u Bistrou bilježe od 40 do 70 couverta dnevno.

Kako je moguće da se Sheraton mora zatvoriti zbog nedostatka gostiju, dok Esplanade posluje prilično dobro? Riječ je o tome da je bivši vlasnik Sheratona i Westina, HUP Zagreb, oba ta hotela držao u groznom stanju, bez minimalnih neophodnih investicija, da bi Sheraton i Westin mogli opravdati pet zvjezdica na vratima, koje im se Ministarstvo turizma nikad nije usudilo oduzeti.

Sheraton i Westin postali su strahoviro nekonkurentni na zagrebačkom i nacionalnom hotelskom tržištu. Osim što su sve lošije izgledali, njihova ugostiteljska ponuda svela se na najniže razine u povijesti oba hotela.

Sheraton i Westin preživljavali su od grupa, ili od starih davno ugovorenih poslova: Hrvatska je nogometna  ngoemtna repreznetacija redovito boravila u Sheratonu, a skijašice i skijaši sa Snježne  kraljice u Westinu.

Ove godine, kad u Zagrebu nema turističkih grupa ali ima stranih turista, vidjelo se koliko su Sheraton i Westin nezanimljivi bilo kojem razumnom gostu koji želi boraviti u hotelu s pet zvjezdica. Pa je Maistra, da ne bi nabijala gubitke, odlučila zatvoriti Sheraton i ostaviti otvoren Westin, koji nije nimalo bolji ali se možda zbog tradicije malo bolje prodaje.

Pred Maistrom, koja je prije par godina kupila hotele HUP-a Zagreb, stoji golem zadatak obnove ta dva  urušena hotela s fejkanih pet zvjezdica, koji teško kompromitiraju zagrebčko hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.