Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Usprkos velikom rastu broja zaraženih, gužve na moru rastu. Evo zašto

ceste-kolone-guzve-turizam

Tjedan je statistički loše počeo. U utorak smo zabilježili skoro dvostruko više novozaraženih nego sedam dana ranije. Gotovo je sigurno da će se taj trend nastaviti, uz iznimku Istre i Kvarnera koji su čvrsto u zelenom. Pa ipak, gužve na moru se ne smanjuju. Naprotiv, stalno rastu.

Distributeri vina i jakih pića pouzdani su pokazatelji potrošnje na moru. A distributeri ovih dana imaju najviše posla unatrag dvije godine, što fascinira i njihove strane principale. Primjerice, danas je u Hrvatsku stiglo izaslanstvo jedne od najvećih svjetskih korporacija za proizvodnju skupih pića na čelu s direktorom za Europu.

Idućih će dana posjetiti srednju i južnu Dalmaciju (u četvrtak su na večeri u Pelegriniju) da bi se osobno uvjerili u fenomen hrvatskog postepidemijskog turizma, koji se manifestira i kroz manjak šampanjca na našem tržištu, što se nikad nije dogodilo.

Govorimo li, pak, o službenim brojkama, Hrvatska narodna banka očekuje 70 posto godišnjeg turističkog prometa u usporedbi s 2019. godinom što je zaista impresivno dostignuće s obzirom na proljetni lockdown i na činjenicu da naše avio destinacije i dalje bilježe znatno manje posjetitelja nego prije dvije godine.

Zašto se, dakle, sezona nesmetano približava prirodnom vrhuncu usprkos očiglednom dolasku četvrtog vala? Prvo, hrvatske su brojke još uvijek znatno niže nego u mnogim europskim zemljama, a naši neposredni susjedi, Austrijanci, Slovenci, Talijani, kao i naši najbrojniji gosti Nijemci, vrlo dobro znaju da u Istri i na Kvarneru korone zasad nema neovisno o narančastoj boji na karti ECDC-a.

Drugo, cijepljeni turisti očito putuju neovisno o bojama na karti. Treće, stvara se drukčiji psihološki odnos prema koroni nego lani. Ako Britanija ukida mjere na pedesetak tisuća zaraženih dnevno, mnogi ljudi neće se bojati par stotina zaraženih u Hrvatskoj . Hrvatska Vlada svejedno ne smije riskirati da nam se dogode Španjolska i Portugal.

Hrvatska ove sezone ima jedinstvenu priliku da postane relativni turistički lider na Sredozemlju. Zato preventivne mjere, a prije svega zabrane svih masovnih okupljanja treba uvesti odmah, a ne razmišljati o njima, kao što je to jučer kazao Davor Božinović. U suprotnom, Vlada će, baš kao i lani, biti izravno kriva za veliku propuštenu šansu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.