Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Le Chiffre iz 2019. izvrsni je chardonnay s vrlo dugim rokom dozrijevanja

le-chiffre-2019-FB

Već smo više puta konstatirali kako je Le Chiffre Ernesta Tolja uvjerljivo najbolji hrvatski chardonnay proizveden konvencionalnim metodama: ne radi se, dakle, o nesumporenom vinu niti o vinu iz amfore.

Grožđe za Le Chiffre dolazi iz vinograda Sv. Ante blizu Višnjana. Količine su minimalne, tek desetak barriquea. Vino je nedavno dobilo i ozbiljnu međunarodnu potvrdu visoke klase. Wine Spectator ocijenio je berbu 2018. s 90 bodova, uz procjenu da će se dobro piti do 2028. godine.

le-chiffre-2019

Berba 2018. označila je stanoviti stilski zaokret. Le Chiffre iz te berbe bio je svježiji, vibrantniji i tvrđe strukturiran od ranijih berbi koje su, pak, imale veće i šire tijelo. Lani smo napisali kako Le Chiffre iz 2018. ostavlja dojam kao da je skrenuo prema Pouilly Fuisseu ili čak višim kategorijama Chablisa, za razliku od ranijih berbi koje su asocirale na chardonnaye iz Cote de Beaunea. Taj se stil nastavlja i s berbom 2019. koja je opet intenzivno vibrantna, svježa, s dobrim kiselinama i gotovo lagano slana.

No, to je samo prvi sloj, iza kojeg slijede kremoznost i bogatstvo teksture, dodiri maslaca, limuna, tropskog voća i lješnjaka u okusu i vrlo dug, pun ali gotovo hrskavi završetak. Bouquet se sastoji od bijelog cvijeća, jabuka, pite od limuna, uz primjese vanilije i dima.

Le Chiffre iz 2019. veliko je, klasično, elegantno bijelo vino proizvedeno po visokim međunarodnim profesionalnim kriterijima, koje ispred sebe ima i više od deset godina života.

Gastropreporuka Le Chiffre odlično ide uz velike škampe, vrhunsku bijelu ribu, jakovske kapice i sushi, uključujući vinski zahtjevnu verziju s ježincem. No, to se sve više manje podrazumijeva. Gastronomski specifičnim čini ga sposobnost da podnese čak i steakove, što je važno za ovo doba godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.