Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo novi Sauvignon i Pinot Gris obitelji Šoškić: oba su vina osvojila Decanterove srebrne medalje i 90 bodova

soskic-pinot-sauvignon-g

Vina obitelji Šoškić prvi smo put kušali u lipnju prošle godine, kad smo Šoškiće posjetili na njihovu velikom imanju s prekrasnim pogledima na Plešivicu. Šoškići su veoma dugo u vinskom biznisu, ali sve donedavno nisu buteljirali vino nego su prodavali rinfuzu i to kroz vlastitu mrežu točionica. Šoškići su, zapravo, prvo postali poznati po vinjaku Dvor, a tek kasnije po ozbiljnim vinima.

Na lanjskom kušanju daleko najbolji dojam ostavio nam je kompleksni Sauvignon Blanc, vino koje nije sadržavalo najprepoznatljivije sortne arome ali je zato bilo iznimno moćno, s doslovno brutalnom strukturom.

Samo godinu dana poslije promocije prvih svojih buteljiranih vina, Šoškići su osvojili dvije srebrne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama, čiji su rezultati objavljeni prošle srijede.

Radi se o sjajnom rezultatu za faktičke debitante (zanimljivo je da je još nekoliko debitanata osvojilo srebra, poput vina iz prestižne orahovičke linije Martin Albus, kao i vina Apolitico bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića).

Ovih smo dana kušali nova vina obitelji Šoškić, ukljućujući osvajače Decanterovih srebrnih medalja Sauvignon Blanc iz 2020. i Pinot gris iz 2020. Oba su vina na DWWA ocijenjena s 90 bodova.

sauvignon-soskic

Sauvignon ostaje najbolje vino iz Šoškićeva portfolija. Novi Sauvignon iz odlične berbe 2020. nešto je aromatičniji od preklanjskog, s više pirazina, osobito s više voćnih tijolskih elemenata. Trinaest i pol posto alkohola daje mu dovoljno moćno tijelo koje se fino nosi s opet vrlo čvrstom strukturom.

Najveća vrijednost Sauvignona Šoškić jest precizno pogođena kombinacija svježine, punoće i osjećaja optimalno zrelog grožđa. Radi se o široko podesnom gastronomskom vinu koje se može piti uz sushi, riblji carpaccio, sirove kozice, raznovrsnu bijelu ribu kao i uz klasična jela koja se serviraju uz sauvignon, poput rižota, šparoga, salate nicoise i mlađih kozjih sireva.

Pinot Gris ima lijepu crvenkastu boju dobivenu 36-satnom maceracijom. Riječ je o vinu srednjeg tijela, uljaste teksture i bogatih voćnih okusa koje pokušava opravdati svoje alzaško ime. Na razmjerno dugom završetku osjeti se puno voćne slatkoće, što ovaj dosta originalni sivi pinot čini vrlo komercijalnim.

Crni pinot iz 2019. godine je definicija voćne bombe. Crni pinot obitelji Šoškić, koji je u samo godinu dana postao omiljeno zagrebačko restoransko vino, nastavlja tradiciju većine plešivičkih crnih pinota, koji se oslanjaju na maksimalizaciju voćnih aroma i okusa.

Ovaj je pinot prepun aroma trešanja, višanja, jagoda i malina, miriše neodoljivo ljetno i sasvim će se sigurno dobro prodavati. Trebalo bi ga piti lagano ohlađenog, uz roštilj ili plavu ribu.

Obitelj Šoškić, otac Siniša i sinovi Leonardo i Vjeko, razmjerno su brzo zauzeli vidljivo mjesto na zagrebačkoj i hrvatskoj vinskoj sceni. Mislimo da njihovi vinogradi, kao i njihove ambicije, uskoro mogu dovesti vina Šoškić do zlatnih medalja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.