Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trijumf dalmatinskih bijelih vina najvažniji je događaj za Hrvatsku s ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih nagrada

decanter-boce

Dalmatinska bijela vina osvojila su dvije od tri hrvatske platinaste medalje na DWWA 2021. Dalmatinska bijela vina osvojila su i dvije od osam hrvatskih zlatnih medalja na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama. Dakle, četiri od jedanaest najvažnijih priznanja s najvećeg svjetskog vinskog natjecanja (više od 18 tisuća uzoraka) odlaze dalmatinskim bijelim vinima.

Radi se o zaista impresivnom i strateški važnom rezultatu, na kojem sve četiri vinarije koje su osvojile platinaste i zlatne medalje zaslužuju iskrene čestitke. Riječ je, podsjetimo o platinama za Birin Grk Defora iz 2018. i Zurin Pošip iz 2019, te zlatima za zadarske vinarije Degarra (Garageist Bili 2016.) i Bora (Pošip 2019.)

Ove medalje predstavljaju veliko priznanje autohtonim dalmatinskim sortama, ali i dokaz da se vinogradarske i podrumarske prakse u proizvodnji bijelih vina u Dalmaciji drastično poboljšavaju, što je uistinu važno budući da Dalmacija može proizvoditi najoriginalnija bijela vina u Hrvatskoj.

Osim trijumfa dalmatinskih bijelih vina, u oči upadaju i nova zlata za pojedine vinare i brendove, koji kao da su se pretplatili na najviše ocjene s DWWA.

Tu je riječ o Marku Fakinu, koji je osvojio zlato petu godinu zaredom, ovaj put za Malvaziju iz 2020, o Francu Cattunaru koji je poslije lanjske platine za malvaziju Nonno, sada dobio zlato za malvaziju Collina iz 2017. te o Laguninom Castellu iz 2017; Castellu je ovo treća zlatna medalja unatrag sedam ili osam godina. S obzirom na cijenu od desetak eura, to vino predstavlja vjerojatno najbolju vrijednost za novac u Hrvatskoj.

Kontinuitet zlatnih medalja nastavio je i šibenski Testament, ovaj put s Tribidragom, dok je platina za Benvenuti i Muškat San Salvatore iz 2015. gotovo pa očekivana; riječ je o najimpresivnijem  hrvatskom slatkom vinu  unatrag dosta godina.

Premda je osvojila tri zlatne medalje manje nego lani, hrvatska vinska industrija može biti zadovoljna i ovogodišnjim rezultatima s Decanterovih Svjetskih nagrada, jer oni, osim što su posebno afirmirali Dalmaciju, potvrđuju kontinuitet kvalitete domaće vinske prozivodnje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.