Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVJETSKA PREMIJERA Goldberg Red najbolje je vino koje je Belje ikad napravilo

crno-vino-casa

Svjetska premijera u naslovu nije hiperbola. Belje je, naime, ona hrvatska vinarija koja je prva izvela naša crna vina na svjetsku scenu. Beljski Merlot iz 2008. godine prvo je hrvatsko crno vino koje je osvojilo zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, što dovoljno govori o potencijalu baranjskog terroira ali i o vrijednosti ljudi koji proizvode ta vina.

Trinaest godina kasnije Belje je otišlo barem tri razine iznad uobičajenih standarda za svoja  vrhunska crna vina. Goldberg Red iz 2019. godine potpuno je novi cuvee, koji se sastoji od podjednakih omjera cabernet sauvignona i merlota, s dvadesetak posto frankovke.

Radi se o vinu koje pomiče granice i uvodi Slavoniju i Baranju među one europske regije, koje mogu proizvesti vina visokog svjetskog ranga od klasičnih međunarodnih sorti.

Goldberg Red još nije spreman za tržište, i ne možete ga nigdje kupiti. U Belju razmišljaju o tome da ga pošalju na tržište u prosincu, što bi možda moglo biti prerano. Vidjet ćemo kako će se vino razvijati .

Goldberg Red spektakularan  je primjer kompleksnog, višelojnog, dubokog, visoko ekstraktnog a istodobno elegantnog vina, kojeg nema smisla opisivati uobičajenim deskriptorima. Naravno, lako je prepoznati puno crnog i crvenog bobičastog voća, solidne kiseline, moćne cabernetove tanine i onaj tamni čokoladni okus koji se katkad stvara kupažirenjem perfektno zrelih caberneta i merlota iz toplih podneblja.

Ali, ovdje se uopće ne radi o tome. Ovdje je riječ o vinu koje svojim ukupnim dojmom nadilazi bilo koje pojedinačne, konvencionalne opisne elemente. Goldbeg Red iz 2019. godine jedino je slavonsko i jedno od svega nekoliko hrvatskih crnih vina napravljenih od internacionalnih sorti koje se po intenzitetu i integritetu može uspoređivati s veoma ozbiljnim bordoškim vinima nove generacije, pri čemu mislimo na dobre bordoške berbe od 2000. godine do danas.

Goldberg Red iz 2019. godine mogao bi se pokazati skoro jednako značajnim za hrvatsko kontinentalno vinarstvo kao što su to bile prve berbe Stagnuma za južnodalmatinsko vinarstvo. Pravu vrijednost tog vina vidjet ćemo za pet do šest godina, ali njegov je potencijal u ovom trenutku senzacionalan.

Osim Goldberga Red, u nizu crnih vina koja smo prije tri tjedna probali u Baranji, osobito nam se dopala  Vrhunska frankovka iz 2019. koja je jako užitno spojila voćni karakter sorte s taninskom strukturom ozbiljnog crnog vina.

Kupaža merlota i cabernet sauvignona instantno je komercijalna, pa će se vjerojatno vrlo lako prodati, pogotovo zato što nema baš puno domaćih crnih vina te klase koja koštaju oko desetak eura, par kuna više ili manje. Beljska crna vina dobila su, baš kao i bijela, nove etikete, koje su elegantne i autoritativne. No, Goldberg Red toliko je impresivan, da bi se mogao prodavati bez etikete.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.