Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEOČEKIVANI PREOKRET Francuski osiguravatelj Axa isplatit će odštete za svih 15.000 restorana s kojima ima ugovor

ng-pariz

Potpuno zaokret politike uprave francuske osiguravajuće kuće AXA. Generalni direktor Thomas Buberl na medijskoj konferenciji je objavio da je odlučio isplatiti odštete svim restoranima, bez izuzetka, s kojima imaju ugovor. Riječ je o nekih 15 tisuća restorana u Francuskoj. AXA će odštetu isplatiti kao 15 posto izgubljenog prometa, što bi moglo iznositi ukupno oko 300 milijuna eura, prosječno dvadesetak tisuća eura po restoranu.

Podsjetimo, AXA je bila prva osiguravajuća kuća na svijetu koja se javno sukobila s restoraterima kada su ovi tijekom lockdowna zatražili isplatu odštete. AXA-ina uprava tada je tvrdila da nije dužna isplatiti odštete, jer nigdje u ugovorima koje ima s restoranima ne piše da su oni osigurani za slučaj lockdowna i pandemije. Pariški restorater Stephane Manigold, čovjek iza La Maison Rostang, Substancea, Contrastea i Le Bistrota d’à Côté Flaubert tužio je osiguravajuću kuću i dobio spor. Osiguravatelji su se branili formulacijom da su “restorani zatvoreni za javnost” što nije isto što i “da su morali zatvoriti vrata.” 

No, pariški sud je 22. svibnja 2020. utvrdio da je restoran zatvaranjem za javnost onemogućen u radu zbog pandemije kao i zbog bilo kojeg drugog uzroka, što znači da ima pravo na pokrivanje gubitaka definirano ugovorom. Francuski restorani nisu se jedini suočili s odbijanjem osiguravatelja da im isplate odštete. Američki chef Thomas Keller tužio je svoju osiguravajuću kuću iz istog razloga.

Sud je naredio AXA-i da ispuni odredbe ugovora i isplati Manigoldu odštetu za osigurane financijske gubitke za dva i pol mjeseca (Manigold je zahtijevao četiri). Bila je riječ o značajnoj svoti, nekoliko milijuna eura. Manigoldovoj inicijativi pridružilo se niz restoratera. Njihov je glavni argument bio da nakon godina plaćanja osiguranja imaju pravo na odštetu bez obzira što pandemija nije kao uzrok navedena u ugovorima, jer nitko nije mogao znati što će se dogoditi, a pogotovo nisu mogli utjecati na političke odluke o lockdownu.

Uprava AXA-e opirala se svim argumentima, pa i nalogu suda, ali na kraju su zaključili da sukob s restoraterima previše šteti imidžu firme, koja je u pandemijskoj godini ionako napravila promet od 97 milijardi eura, s operativnom dobiti od 4,3 milijarde.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.