Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CONTRASTE Novi hit pariške gastro scene ima dva glavna chefa, a vinsku je kartu slagao Anselme Selosse

contraste-chefovi

Contraste je čisti visoko hipsterizirani koncept. Ovaj polugastronomski restoran, otvoren uz puno publiciteta prije pet mjeseci, temelji se naravno na kontrastima. Kontrast u kuhanju manifestira se kroz neobičnu činjenicu da Contraste ima dva ravnopravna glavna chefa. Riječ je o Kevinu de Porreu (koji je radio u Keiu s tri zvjezdice) i Erwanu Ledruu (ex Arnaud Nicolas) obojici u srednjim dvadesetim godinama.

contraste-sala

Kontrast u vinskoj karti vidi se u činjenici da se na čaše toče dva luksuzna, potpuno različita šampanjca: umjereno radikalni Selloseov Initial i elegantni Charles Heidsieck Blanc de Millenaires 2004. Inače, na Contrasteovim službenim stranicama ponosno ističu kako je sam Anselme Selosse sudjelovao u izradi vinske karte, koja se bazira na champagne growerima, manjim vinarima iz Burgundije, s dosta zanimljivih vina iz Jure i Alsacea. Još je zanimljivije da je restoran posudio ime od Selosseova blanc de noirs šampanjca Contraste.

Kontrast u uređenju naglašen je versajskim lusterima i štukaturama oko zlatnih ogledala, kojima su suprotstavljeni naglašeno vidljivi, moderni zvučnici iz kojih dolazi donekle moderna i ne posve tiha glazba, mramorni bistro stolovi i moderna umjetnička instalacija koja na neki način povezuje stolove i goste u prostoru.

No, glavni kontrast u Contrasteovu konceptu jest odnos kvalitete i cijene: Contraste svojim gostima nudi naizgled neobaveznu, svakodnevnu hranu po šire prihvatljivim cijenama (ništa nije skuplje od 40 eura), no ta je hrana michelinovski elaborirana i tehnički perfektna. U Contrasteu imate dojam kao da jedete u boljem bistrou, a u stvarnosti jedete u vrlo ozbiljnom restoranu s dosta gastronomskih elemenata.

contraste-amuse-bouche

Inzistiranje na hinjenoj neobaveznosti ključni je čimbenik Contrasteove privlačnosti: ondje smo kasno navečer vidjeli mlade obitelji s bebama u kolicima, ležerno ali dobro obučene parove, i općenito, ljude koji ostavljaju dojam solidno plaćenih uspješnih profesionalaca, kojima ne pada napamet razmetati se statusom.

Večeru u Contrasteu počeli smo s par čaša Selossea. Poslije lijepih, ali ne osobito zanimljivih amuse bouchea, donijeli su nam pjenicu od jedne vrste bakalara s jako slatkim raznobojnim mrkvama. Drugo predjelo, jaje Benedict s dimljenom jeguljom i ciklom, fin je primjer lažne neobaveznosti: u ovo visoko elaborirano, tehnički besprijekorno odrađeno jelo, chefovi su nabacali puno vlasca kako bi izazvali dojam nereda na tanjuru i jednostavnosti pristupa u kuhinji.

Glavna jela također su bila vrlo ukusna: savršeno sočan, ružičasto pečeni odrezak bellote dobro se snašao u društvu pire krumpira sa svježim kamenicama i bijelog umaka s morskim travama. Debeli file brancina poslužen je s dva umaka: beurre blancom s kavijarom i umakom za carbonaru sa školjkama, kojeg je konobar prelio preko rezanaca od celera.

Desert od dimljene čokolade s morskim travama bio je impresivan, a ni selekcija sireva nije razočarala. Kao petits fours donijeli su nam golemu šećernu vatu; jeftino, zabavno i jednostavno, da ne bismo pomislili kako smo jeli u pretjerano otmjenom restoranu, ali su vatu posuli senzacionalno aromatičnim prahom bergamota i ispod nje servirali odlične kekse sa sezamom.

Hrana u Contrasteu prilično je ukusna, jako elaborirana ali kuhanju nedostaju stvarna strast i kreativnost. Hrana u Contrasteu precizno je definirani proizvod unutar kojeg chefovi rade koliko im je dopušteno.

Iza Contrastea, smještenog u strogom centru Pariza blizu Elizejske palače, stoji uspješni biznismen i gastropoduzetnik Stephane Manigold, koji je preklani otvorio Substance, jedan od najpopularnijih novih pariških restorana. Na Substanceovoj web stranici piše kako je njegov cilj učiniti kuhanje manje kompleksnim. I tu je, dakle, sve u konceptu.

CONTRASTE

Rue d Anjou 18, Pariz

HRANA +4/4  VINA +4/4  POSLUGA 4/4  AMBIJENT +4/4

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.