Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinodolova kobasica od janjetine s mladim graškom i tzatzikijem jedno je od najkomercijalnijih jela u centru Zagreba

vinodol-kobasice-g

Vinodol mijenja menije svaki tjedan i ima vrlo mnogo gostiju, pa bismo možda trebali uvesti povremenu rubriku Što je novo u Vinodolu. Prije mjesec dana jako nam se svidjela Pavlova s jagodama, a danas smo naišli na janjeću kobasicu s mladim graškom, pireom do krumpira i tzatzikijem.

Riječ je o posve novom jelu, koje ne dolazi iz opsežnog Vinodolova kataloga recepata. Stoga pretpostavljamo da je janjeću kobasicu s graškim osmislio mladi chef Christian Godinić.

Janjeće kobasice u hrvatskim se restoranima viđaju razmjerno rijetko, vjerojatno zato što su skuplje od goveđih ili svinjskih, koje spadaju među najprodavanije proizvode u hrvatskim kontinentalnim restoranima, ali i u Istri.

Janjeće kobasice mogu se pohvaliti dugom tradicijom u raznim globalnim gastronomijama: u Europi je vjerojatno najpoznatiji merguez, sjevernoafrička janjeća kobasica koja je postala neizostavni dio južnih francuskih kuhinja. U Hrvatskoj su, međutim, čak i janjeće pljeskavice relativno rijetke, a janjeći tartar i carpaccio pripremaju se vjerojatno jedino na Pagu.

Vinodolova janjeća kobasica ima čvrstu teksturu, sočno bogato meso s distinktivnim okusom, i baš onoliko masnoće koliko treba da bude jako sočna a da ne postane preteška.

Riječ je o jednom od potencijalno najkomercijalnijih jela u centru Zagreba, zato što spaja omilljene hrvatske proteine, janjetinu, s omiljenim hrvatskim roštiljskim formatom, kobasicama. Mladi grašak s pire krumpirom i osvježavajućim tzatzikijem optimalan je prilog uz ovaj fini komad mljevenog mesa, koji košta 120 kuna.

Uz Vinodolovu janjeću kobasicu pili smo veliki, ozbiljni Coronicin Gran Teran iz 2016. godine, koji se ondje već nekoliko tjedana toči na čaše, skupa s Coronicinim Grabarom i Gran Malvasiom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.