Za razliku od niza restorana koji ignoriraju sezonu jagoda, Vinodol je ovih dana na tjednu kartu uvrstio Pavlovu s jagodama. Koja je izvanredna: radi se o jednom od naboljih Vinodolovih deserta uopće. Vinodolov vlasnik Dražen Boban obožavatelj je kolača. Gospodin Boban svojedobno je maštao o otvaranju slastičarne s gastronomskim kolačima. Boban se, međutim, u Vinodolu gotovo redovito suočavao s jednim istim problemom. Koliko god da je pristup desertima napredovao, oni su dijelili zajedničku manu: težak višak šećera.
Deserti, naravno, trebaju biti slatki, ali ne toliko slatki da vam izazovu karijes. Pavlova koju smo danas probali tek je umjereno, diskretno slatka što predstsvlja značajan napredak u Vinodolovom odnosu prema desertima.
No, jednako je važna sama ideja i precizna izvedba ove dekonstruirane Pavlove. Pavlova je meringue s voćem , šlagom i/ili slastičarskom kremom. Servira se u obliku velikog ili malog vijenca. Ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavovoj. Iako je recept s tim nazivom prvi je put objavljen u Australiji 1926. godine, Novi Zeland tvrdi da je Pavlova njihov izum.
U svakom slučaju, Pavlova je već milijun godina klasik restoranskog i hotelskog slastičarstva . Vinodol se potrudio napraviti pametno dekonstriranu Pavlovu. Vinodolova Pavlova poslužuje se u čaši, a male ružičaste puslice glume klasični, veliki meringue.
Slatke i mirisne jagode pomiješane su sa šifoniziranim bosiljkom, dok krema služi kao meka, ugodna poveznica između voća i puslica. Riječ je o daleko najuspjelijem Vinodolovu desertu unatragtri ili četiri godine.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.