Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIRAMO NAJBOLJU PASTU U ZAGREBU Špageti Filipa Horvata imaju potpuno nevjerojatnu teksturu

theatrium-spageti-kozice-medvjedji-luk

Filip Horvat sam radi svoju tjesteninu. I ona je dramatično drukčija od svih tjestenina koje možete probati u Zagrebu. Ovdje prvo valja reći da čitav niz zagrebačkih restorana i bistroa povremeno ili kontinuirano proizvode određene forme tjestenine.

Praksu izrade kućne tjestenine prvi je reklamirao Gallo u Hebrangovoj prije više od 20 godina. Međutim, kućno izrađena tjestenina u mnogim zagrebačkim restoranima nije nužno dobra: često je gnjecava, lomljiva i ima okus sirovog brašna.

S druge strane, špageti Filipa Horvata prilično su briljantni. Jučer smo u Theatriumu naručili tipičnu sezonsku pastu: špagete s vrtnim šparogama i jadranskim kozicama u umaku od medvjeđeg luka, posute prahom od sipina crnila. Šparoge, medvjeđi luk i kozice formirali su bogati, mineralno zeleni, jako fin umak koji je optimalno prijanjao uz tjesteninu.

No, apsolutna zvijezda ovog jela bili su špageti. Horvatovi kućno izrađeni špageti relativno su debeli, čvrsti i doslovno višeslojni. Kad ih zagrizete osjetite prvo hrapavost, pa gornji sloj, pa sredinu. Pastu ovakve teksture jeli smo još samo u nekim vrlo ozbiljnim talijanskim restoranima u inozemstvu, s jednom ili dvije Michelinove zvjezdice: napamet nam pada jedan davni brudet s pastom u londonskom Zafferanu.

Budući da su njegovi i špageti naprosto fenomenalni i prilično neusporedivi s drugim kućnim tjesteninama u Zagrebu, logično je da sva Horvatova jela s tjesteninom jako dobro funkcioniraju.

U njegovu bistrou Ab Ovo , zatvorenom prije tri godine, Horvat je kuhao cacio e pepe, možda najteže jelo s pastom naprosto zato što sadrži samo tri sastojka. To nam je naizgled asketsko jelo do danas ostalo među četiri ili pet najboljih pasti koje smo probali u Hrvatskoj.  Jučerašnji špageti s kozicama, medvjeđim lukom i šparogama nisu manje impresivni.

Uz Horvatovu kasnoproljetnu tjesteninu pili smo bogati Toljev chardonnay Le Chiffre iz 2018. koji je veoma dobro ocijenjen u Wine Spectatoru i još bolje u Wine Enthusiastu. 

Filip Horvat jučer je kuhao i jedno prelijepo eterično malo jelo izvan menija: svježe škampe lagano pečene na yakitoriju,poslužene s redukcijom trešanja, hibiskusom i cvjetovima kamilice.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.