Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kobasice iz smokera najukusnije su jelo koje smo dosad probali u sve boljem zagrebačkom Biru

kobasice

Znamo ponešto o kobasicama. Otac, veterinar, doslovno je oduvijek radio kobasice isključivo od svježe, tog dana zaklane svinje. Životinja se trančirala u kuhinji, što je naravno izazivalo priličan kaos, pa se meso mljelo i punilo u crijeva u dnevnom boravku. Meso je uvijek bilo sitno mljeveno da bi se izbjegli veći komadići masnoće, te vrlo diskretno začinjeno solju, crnim paprom i sasvim malo vode u kojoj se namakao češnjak. Katkad bi se dodavala i ljuta crvena paprika, također u mikro dozama.

Kobasice smo prvo jeli istu večer kad su napravljene, pečene na vrućoj svinjskoj masti. Bile su intenzivno slatke. Zatim smo ih pekli poslije tri ili četiri dana odležavanja u hladnjaku, kad se meso zaokružilo i postalo punije, s intenzivnijim okusom svinjetine i malo manje slatkoće. Pa ponovo poslije petnaest dana, pošto ih je otac zadimio na hladnom dimu i još malo odležao. Tada su imale okus po zrelom, snažnom mesu s ugodnom ali nikad preagresivnom dozom zadimljenosti.

Kako smo odrasli na svinjskim kobasicama, logično je da nam je kompletna scena kobasica na Adventu bila grozna do rubno jestiva. Prvo, skoro sve adventske kobasice proizvode se od smrznutog i vrlo starog mesa koje nema nikakve veze sa slatkoćom i distinktivnim okusom svježe svinjetine.

Drugo, skoro sve su uvijek bile premasne, a mnoge prezačinjene, da bi se začinima kamuflirao nedostatak mesnog okusa.

U Biru na Kennedyjevu trgu danas smo probali kobasice iz smokera. Podsjetile su nas na naše kućne kobasice od prije mnogo godina. Meso je sitno mljeveno, bez vidljivih komadića masnoće. Kobasice nisu premasne ni prezačinjene.

Birove dimljene kobasice zaista imaju okus mesa s finim, nipošto pretjeranim nijansama dima. Tekstura je odlična, čvrsta ali meka, recimo kao al dente kuhana pasta. Riječ je o daleko najboljem jelu koje smo dosad probali u ovoj sve boljoj zagrebačkoj pivnici/pivovari.

I dva mala savjeta za ljubazno Birovo osoblje. Prvo, pomfrit je bio mjestimično mlohav, što znači da je friteza bila prenatrpana ili je temperatura ulja bila preniska. I drugo, bilo bi zgodno da kao posebni kondiment, sa zasebnom cijenom, nabave Muštardu obitelji Filipec. Radi se o daleko najboljem kondimentu ikad proizvedenom u Hrvatskoj, koji perfektno ide uz Birovu hranu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.