Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U hrvatskim se dućanima napokon pojavila Valrhona, Mercedes čokoladne industrije

valrhona-g

Valrhona je u čokoladnoj industriji sinonim za visoke kvalitativne standarde i gastronomski luksuz. Valrhona je Mercedes čokoladne industrije. Ona se proizvodi u dovoljno velikim količinama da bi bila šire dostupna, i nije ekscentrično skupa kao najbolje zanatske čokolade (kao što ni Mercedes nije ekscentrično skup u usporedbi s Rollsom ili Bentleyem) a opet je uvijek izvrsna i nesporno ekskluzivna.

Valrhonu smo prvi put kupili u centru Beča, u kolovozu 1996. godine. U Zagrebu smo je, međutim, prvi put kupili jučer. Valrhoni je trebalo punih četvrt stoljeća da stigne u hrvatske dućane. Na hrvatskoj je restoranskoj sceni, doduše, dostupna na već dugo: najambiciozniji domaći restorani svoje čokoladne deserte pripremaju s Valrhonom i to ponosno ističu na menijima. No, tu je riječ o čokoladi za profesionalno kuhanje a ne o čokoladnim tablama koje se prodaju u trgovinama.

Sada smo, eto, dočekali i Valrhonu u maloprodaji. Jučer smo u Deliiicijama u Teslinoj, koje drže petnaestak verzija Valrhone, kupili Guanaju 70%, Caraibe 66% i Manjari 64%. Guanaja je jedna od najpopualrnijih Valrhoninih čokolada. Proizvodi se od južnoameričkih sorti kakaovca trinitario i criollo. Criollo je najcjenjenija sorta kakaovca.

Guanaja je srednje gorka čokolada punjena komadićima kakaa, koja intenzivno miriše po cvijeću. Okus je topao, lagano začinski, vrlo dug, s elementima čiste gorčine koju donose komadići kakaa. Guanaja se fino složila s Miloševim Plavcem, dok se Grahamov LBV Port iz 2013. pokazao malo preslatkim za ovu tamnu Valrhonu. Caraibe je čokolada napravljena od trinitaria s Karipskih otoka. Manje je kompleksna i puno voćnija od Guanaje, sa slatko-kiselim završetkom i perfektnom glatkom teksturom. Radi se o izrazito komercijalnoj čokoladi visokog stila.

Manjari dolazi s Madagaskara. Radi se o čokoladi bogatoj aromama crvenog i plavog voća poput višanja, brusnica i šljiva: voćne su arome tipične za madagaskarski kakao, a osobito dolaze do izražaja u manje gorkim čokoladama. Sa 64% kakao mase Manjari je razmjerno slatka. Fino se složila uz LBV port i uz jedan vrlo stari armagnac. Deliiicije prodaju i Manjari s narančinom korom.

Valrhonine čokolade nisu jeftine. Guanaja košta 65 kuna a Caraibe i Manjari po 60 kuna za table od 70 grama. Ali, riječ je o najboljim čokoladama koje se mogu kupiti u Hrvatskoj, uz Amadei i Michel Cluizel.

Valrhona je osnovana 1922. godine u gradu Tain l’Hermitage, usred čuvenog vinogradarskog područja u dolini rijeke Rhone. Tvrtku je utemeljio francuski slastičar Alberic Guironnet, a danas je u vlasništvu Savencia Fromage and Dairy, velikog francuskog proizvođača sira i maslaca.Valrhona zapošljava gotovo tisuću ljudi, drži dvije akademije za profesionalne slastičare u Francuskoj i New Yorku i uspijeva, usprkos velikoj proizvodnji, održati zanatsku razinu kvalitete.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.