Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNI AUTOGOL Hrvatska turistička zajednica tužila turističkog novinara zbog izjave i memea

turizam

Telegram je u ponedjeljak objavio nevjerojatnu priču koja, nažalost, ne čudi nikoga tko barem površno prati rad Hrvatske turističke zajednice. Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je, dakle podigla dvije tužbe protiv Paula Bradburyja, jednog od najpoznatijih hrvatskih blogera, osnivača portala Total Croatia Newsa koji već godinama prati hrvatski turizam.

Bradbury tako prati i rad Hrvatske turističke zajednice. Prošloga ljeta Bradburyjevi su članci i objave na društvenim mrežama izazvali veliku pozornost. Bradbury je upozorio da Hrvatska turistička zajednica u kontekstu pandemije covida jako loše komunicira sa stranim turistima. Štoviše, Bradbury se i osobno angažirao da informacijama pomogne velikom broju turista koji su mu se obraćali kao jedinoj relevantnoj adresi koju su znali u Hrvatskoj, s pitanjima o režimu prelaska granice, epidemiološkim mjerama, dakle osnovnim informacijama koje su hrvatske državne agencija i ministarstva morali plasirati na svoja emitivna tržišta.

Bradbury je kritiziraop onajprije činjenicu da HTZ nije učinio ništa da demantira dezinformacije o stanju u Hrvatskoj koje su se pojavile u nekim stranim medijima (sjećamo se naslovnica njemačkih i austrijskih tabloida). Posebno je upozorio na izostanak reakcije na laži da državljani Irske i Belgije ne mogu ući u Hrvatsku. O tome je dao nekoliko izjava za hrvatske portale, u kojima je govorio i o HTZ-ovoj lošoj promociji turizma u Švicarskoj, BiH i Srbiji, navodeći Grčku kao primjer kako bi se turizam trebao promovirati.  

Tih nekoliko primjedbi turističkog novinara razlog su tužbi koju je HTZ podnio protiv Bradburyja. U tužbama se među ostalim navodi da je Bradbury iznio neistine i klevete o HTZ-u jer su oni, tvrde, poduzeli sve potrebno za najbolje turističke rezultate i to na 14 tržišta a ne sedam kao što tvrdi Bradbury. Tužbe se pritom ne odnose na članke na Total Croatia, već na Bradburyjeve izjave Indexu i jednu fotografiju koju je objavio na Facebooku, sa sloganom “Croatia full of uhljebs”, parodijom HTZ-ovog slogana Croatia full of life. Dakle, medijska izjava i jedan meme Hrvatskoj su turističkoj zajednici bili povod da tuži novinara. Pritom, podsjeća Bradburyjeva odvjetnica Vanja Jurić, HTZ cijelo ovo vrijeme nijednom nije demantirao Bradburyjeve tvrdnje. 

“Iz odluke HTZ-a da se odmah krene s tužbom, po meni se može zaključiti samo jedno: žele ga kazniti za ono što on inače radi, a to je komentiranje hrvatskog turizma i uloge HTZ-a. Mislim da ga žele kazniti i zastrašiti, te da zapravo žele poslati poruku,” izjavila je za Telegram Vanja Jurić, napominjući da se u tužbama nigdje ne vidi što točno HTZ želi pobiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.