Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sanctumov Leptir iz 2019. godine jedan je od najelegantnijih oranža na hrvatskom tržištu

sanctum-leptir-g

Sanctum je mala obiteljska vinarija iz Štajerske, posvećena proizvodnji prirodnih vina. U Sanctumovim vinogradima na području Lipoglava, blizu mjesta Loče, ne koriste se herbicidi, pesticidi ni umjetna gnojiva, a u podrumu se striktno primjenjuje strategija minimalnog intervencionizma. Podrazumijeva se da se koriste isključivo divlji kvasci.

Sanctum proizvodi svega tridesetak tisuća boca godišnje, a velik dio vina odlazi u Sjedinjene Države, što je i logično jer je Marko Podkubovšek, vlasnik Sanctuma, dugogodišnji uspješni turistički biznismen, s jakim vezama u Americi.

Marko Podkubovšek

Vinogradi su posađeni na vrlo strmim padinama (nagibi od tridesetak i više posto) na južnim ekspozicijama. Sanctum se uglavnom bavi chardonnayom i crnim pinotom, ali netipično za taj dio Slovenije uzgaja i nešto syraha, kao i ponešto međunarodnih bijelih sorti.

Jučer smo uz Esplanadin uskršnji ručak probali Leptir iz 2019. godine. Radi se o cuveeu maceriranog bijelog pinota (50 posto), maceriranog sivog pinota (10 posto) i chardonnaya.

Sva su vina vinificirana zasebno i odležavana u slovenskim i francuskim hrastovim bačvama. Poslije deset mjeseci odležavanja cuvee je napravljen u inoksu. Vino nije filtrirano.

Sanctumovi vinogradi

Sanctumov Leptir izvrsno je vino, jako dobar primjer nove generacije oranža koja ne teži samo ekspresivnosti i prirodnosti već i eleganciji. Leptir je vino bez rubova, s jako fino granuliranim zrelim taninima i s intenzivnim aromama marelica, bresaka, krušaka i bijelog livadnog cvijeća.

Arome se dijelom ponavljaju i na nepcu, s dugim, mineralnim, slatko-slanim završetkom. Tekstura je gotovo uljasta a vino ostavlja dojam neobične kombinacije svježine i supstancijalnosti.

Tehnički gledajući, Leptir bi trebalo posluživati uz velike rakove, veliku bijelu ribu, sushi, tempuru pa čak i jako začinjenu hranu poput curryja. Međutim, htjeli smo isprobati njegove stvarne gastronomske mogućnosti, pa smo ga pili uz terinu od gusjih jetara i uz tartar biftek.

sanctum-leptir

Leptir je jako dobro podnio obje kombinacije, što i ne čudi: francuski sommelieri već više od deset godina uz pojedina jela od gusjih jetara, poput creme brulee foie gras, toče bolje chablise a ne slatka vina.

A elegantni su oranži gastronomski iznimno versatilni. Leptir je jedno od onih maceriranih vina, koja bi na hrvatskoj sceni trebala ostvariti uspješnu restoransku karijeru.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.