Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DUILIO BELIĆ Vrijeme je za novu klasifikaciju. U Istru treba uvesti premium ekstradjevičansko ulje

belic-g

Seriju od šest intervjua s vodećim istarskim maslinarima koje smo napravili za Ulje 2020/2021 godišnji specijal Kulta Plave Kamenice posvećen hrvatskoj maslinarskoj industriji, počinjemo s jednim od začetnika suvremene proizvodnje vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja u Istri

Duilio Belić šampion je hrvatskih i istarskih monosortnih ulja. Gospodin Belić na maslinarskoj se sceni pojavio prije sedamnaest godina, u vrijeme kad većina uljara još nije buteljirala svoja ulja, i kad su skoro svi njegovi kolege proizvodili isključivo blendove.

No, Belić je već u berbi 2005. napravio desetak monosortnih ulja koja su ozbiljno potresla ne samo hrvatsko maslinarstvo već i hrvatsku gastronomiju. Usprkos relativno visokoj cijeni, Belićeva su ulja postala neizostavna na stolovima brojnih hrvatskih gourmet restorana. Tako je ostalo do danas.

Duilio Belić, bankar iz Rapca, spada među one naše maslinare koji kao da su pretplaćeni na najviše ocjene na vodećim svjetskim maslinarskim natjecanjima. Belićeva ulja snažan su argument za Flos Oleievu ocjenu o Istri kao najboljoj svjetskoj maslinarskoj regiji.

belic

Koji su po vašem mišljenju glavni elementi zbog kojih je Istra pet godina zaredom najbolja svjetska maslinarska regija?

Glavni element je visoka kvaliteta ekstradjevičanskih maslinovih ulja većine istarskih proizvođača koji teže novoj, možemo je nazvati premium kvaliteti. Stvaraju nove standarde kvalitete maslinovih ulja. Mnogi proizvođači uz osnovne kemijske i organoleptičke analize uvode puno sofisticiranije kvalitativne analize biopolifenola, vitamina , selena i slično, kako bi još više istaknuli visoku kvalitetu, nutritivne i zdravstvene vrijednosti maslinovih ulja ovog podneblja, nastalu sinergijom geografskog položaja i profesionalnog i suvremenog pristupa proizvođača.

Može li se Istra nametnuti kao nišni izvoznik maslinova ulja? 

Može. Naša ulja u svijetu pronalaze klijentelu koja itekako prepoznaje visoku kvalitetu i vrijednost našeg proizvoda.

Koliko se vaših ulja trenutno izvozi i na koja tržišta?

U strukturi našeg plasmana izvoz čini 50 posto. Izvozimo u Austriju, Veliku Britaniju,  Norvešku, Slovačku, Litvu, Njemačku, Belgiju, Crnu Goru, Singapur, Japan…

belic-maslinici copy
Maslinici obitelji Belić u Fažani

Je li budućnost istarskog maslinarstva u prirodnom, organskom i biodinamičkom uzgoju?

Da, svakako treba biti otvoren za sve i razvijati se u svim smjerovima. Mislim da Istra već jest eko friendly regija. 

Je li potrebno investirati u nove proizvodne pogone?

Svakako treba. S obzirom na povećanje broja stabala koja dolaze u punu rodnost za par godina, proizvodnja maslinovog ulja u Istri će se bitno povećati.

Jesu li istarska ulja odgovarajuće valorizirana u regionalnoj i nacionalnoj gastronomiji?

Posljednjih godina istarska ekstradjevičanska maslinova ulja doživljavaju renesansu u regionalnoj gastronomiji, a u nacionalnoj ima još puno prostora za napredak.  

Jesu li istarska ulja adekvatno zastupljena u turističkoj ponudi; ponaša li se turistička industrija kao da su maslinova ulja sastavni dio hrvatskog turističkog proizvoda?

Veseli nas spoznaja da je ekskluzivan dio turističke industrije prepoznao istarsko maslinovo ulje kao adut u turističkoj ponudi. 

BESPLATNO DOWNLOADAJTE OVDJE

ulje-2021-naslovnica

Bi li država trebala stimulirati daljnji razvoj maslinarstva u Istri? Što bi konkretno trebala poduzeti?

Država i lokalna samouprava su i do sada primjereno stimulirale razvoj maslinarstva u Istri, a mislimo da ima prostora za povećanje potpora.   

Treba li doći do nove stilizacije istarskih ulja koja se zasad najlakše prepoznaju po visokim polifenolima?

Da, mislimo da mora doći do nove klasifikacije koju i spominjemo u prvom pitanju, a to je premium ekstradjevičansko maslinovo. 

Je li potrebno povećati udio autohtonih sorti u odnosu na internacionalne sorte poput leccina?

Da, jer iskustvo govori da autohtone istarske sorte daju izvrsnu kvalitetu i tražene su u svijetu. 

Jesu li istarska ulja ugrožena jeftinim talijanskim, španjolskim i grčkim uljima? 

Ne, to su dva različita proizvoda i kvaliteta uvijek čini razliku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.