Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chateau Petrus iz 2000. vratio se na Zemlju nakon 14 mjeseci u orbiti

petrus-svemir

Prije 14 mjeseci u svemir je lansirano 12 boca bordeauxa kako bi se istražio utjecaj ekstremnih uvjeta na starenje vina u boci. Voditelji operacije tada nisu htjeli otkriti koja su vina poslana na Međunarodnu svemirsku postaju. Vina su se vratila i sada se zna da je bila riječ o 12 boca Chateau Petrusa iz 2000. godine.

Petrus je u siječnju na Zemlju dovezao SpaceX Dragon i odmah je odvezen u Bordeaux na analizu. Cijela stvar je dio istraživačkog projekta start-upa Space Cargo Unlimited, u suradnji s Vinski institutom Sveučilišta u Bordeauxu (ISVV). 

Početno kušanje koje je u ožujku organizirao bordoški Institut okupilo je 12 stručnjaka koji su usporedili uzorke Petrusa iz 2000. iz svemira i onoga koji je ostao na Zemlji. Među njima je bila i Decanterova novinarka Jane Anson, koja će detaljni izvjetašj objaviti sutra.

“Vino sa zemlje bilo je upravo onakvo kakvo biste očekivali’, rekla je Anson za Decanter. Profesor Philippe Darriet s enološkog istraživačkog odjela Instituta ISVV-a iskustvo s kušanja sažeo je ovako: “Oba su vina bila izvrsna, što znači da je unatoč 14-mjesečnom boravku na Međunarodnoj svemirskoj postaji vino zadržalo svoje izvrsne senzorne karakteristike.”  

Panel kušača identificirao je neke razlike u mirisu, okusu i boji, ali one su toliko male da se mogu smatrati posljedicom subjektivne osjetljivosti kušača.  

Uz tasting, uzorci vina proći će kemijsku analizu kako bi se utvrdile eventualne varijacije u sastavu izazvane boravkom u svemiru. Darriet je rekao da se njegov tim nada kako će uskoro nalaze moći objaviti u međunarodnim znanstvenim časopisima. Decanter prenosi i zanimljiv detalj, da Space Cargo Unlimited nije dobio Château Petrus u svrhu istraživanja, već je svih dvanaest boca kupio.

Prosječna maloprodajna cijena boce Petrusa iz 2000. je 6.500 dolara bez poreza. Petrus, su kažu, odabrali jer im je trebalo strukturirano vino u kojem dominira jedna sorta grožđa – u ovom slučaju merlot. Uz vino, u svemiru je 14 mjeseca boravilo 320 trsova vinove loze, po 160 cabernet sauvignona i merlota. 

‘Sekvencirat ćemo genom biljaka kako bismo dobili uvid u sve promjene DNK koje su se mogle dogoditi tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji,” rekao je suosnivač i izvršni direktor Space Cargo Unlimiteda Nicolas Gaume. Odustnost gravitacije, radijacija i mikrogravitacija predstavljaju ekstremni stres pa je istraživače zanimalo kolika je sposobnost prilagodbe loza i vina. Petrus u svemiru dio je šireg projekta Mission Wise kojim znanstvenici žele doći do spoznaja korisnih za razumijevanje i razvoj održive poljoprivrede. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.