Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

12 boca bordeauxa i 320 loza merlota i caberneta sinoć se vratilo iz svemira

dragon-x

Astronauti na Međunarodnoj svemirsko postaji u utorak su se oprostili od 12 boca bordeauxa nepoznatog proizvođača i nekoliko stotina reznica merlota i cabernet sauvignona koje su zadnjih godinu dana provele u Zemljinoj orbiti. 

Zajedno s tonama opreme, robe i skupinom miševa, vino i loze sinoć je u SpaceX Dragon kapsuli sletjelo u Meksički zaljev blizu Tampe na Floridi. Vino i loza u metalnim su cilindrima lansirani su u svemir u sklopu istraživanja prilagodbe i otpornosti na klimatske pormjene i bolesti koje one pojačavaju.

Boce bordeauxa otvorit će se krajem veljače. Space Cargo Unlimited, kompanija koja provodi istraživanje, na tasting će pozvati neke od najvećih francuskih stručnjaka za Bordeaux. Nakon toga, vina idu na kemijska testiranja da se vidi kako su podnijela stres. Znanstvenici žele znati kako su radijaccija i mikrogravitacija utjecale na kemijske reakcije tijekom odležavanja vina, posebno na talog, i jesu li teški uvjeti u svemiru potaknli razvoj sekundarnih metabolilta, koloida i polifenola.

vino-svemir-1
Istraživanje je dio projekta CommuBioS

Partneri u ovom istarživanju su Nacionalni centar za znanstvena istraživanja u Toulouseu, bordoški Institut za znanost o lozi i vinu i Europska svemirska agencija. Njihovi znanstvenici bavit će se biološkim mutacijama vinove loze nakon boravka u svemiru i njihovom usporedbom s uzorcima sa Zemlje.  

Saznanja iz ovog istraživanja trebala bi se koristititi u razvoju “naprednih strategija” u vinogradima i podrumima kojima je cilj prilagoditi vinsku industriju klimatskim promjenama. “Želimo naći rješenja za poljoprivredu budućnosti, koja će biti organska i zdrava i moći prehraniti čovječanstvo. Vjerujemo da je ključ u svemiru,” rekao je osnivač Space Cargo Unlimiteda Nicolas Gaume. Ekstremni uvjeti koji se mogu dobiti eksperimentima u svemiru u kratkom vremenu mogu pokazati mogućnosti prilagodbe vina i loze i dati dragocjene podatke. Još dalje, Gaume primjenu otkrića iz ovakvih istraživanja vidi u budućim misijama na Mjesec i Mars. “Kao Francuz, ne mogu živjeti bez dobre hrane i vina. Vjerujem da će mnogi te zemaljske užitke jednoga dana htjeti ponijeti i u svemir,” zaključio je Gaume.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.