Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U povodu slučaja Three Monkeys podsjećamo na herojsku ulogu vlasnika Marcellina u otkrivanju afere INA-Mol

sanader-hernadi

Tridesetog prosinca pretprošle godine Ivo Sanader osuđen je na šest godina zatvora bog primanja mita od mađarskog Mola. Zsolt Hernadi, predsjednik Mola prije dvanaest godina, osuđen je na dvije godine zatvora zbog davanja mita.

Tako je više manje okončana jedna od većih afera u modernoj povijesti hrvatske državne korupcije. Sud je zaključio da je Hernadi podmitio Sanadera kako bi hrvatska Vlada pod neobično povoljnim uvjetima prepustila Mađarima upravljanje Inom.

Jednu od ključnih uloga u razotkrivanju afere Ina Mol imao je Mario Čerhak, vlasnik Marcellina, najboljeg zagrebačkog restorana svih vremena. Čerhak je Državnom odvjetništvu ustupio snimku s nadzorne kamere koja prikazuje razgovor Sanadera i Hernadija, tijekom kojeg Sanader vadi bateriju iz mobitela da se razgovor ne bi mogao priskuškivati.

Gospodin Čerhak opširno je svjedočio o sastanku ondašnjeg predsjednika hrvatske Vlade i šefa mađarske naftne kompanije.

Čerhakova suradnja s Državnim odvjetništvom i svjedočenje o ručku u Marcellinu, koji se odigrao prije točno dvanaest godina u proljeće 2009, predstavljaju dosad najsnažniji i najznačajniji politički akt bilo kojeg hrvatskog ugostitelja, s neusporedivo dalekosežnijim posljedicama od aktualnog slučaja Three Monkeys.

Gospodina Čerhaka u ono su vrijeme napali i kolege i mnogi stalni gosti. Ni jedni ni drugi očito nisu htjeli razumijeti da je svjedočenje o prilično teškom zločinu puno važniji čin od navodnog kršenja privatnosti restoranskih gostiju.

Mario Čehak svojim je hrabrim, odgovornim i nesebičnim postupkom pomogao razotkrivanju jedne od većih ugroza nacionalnih interesa, čije posljedice i danas kad Mađari vladaju Inom, itekako osjećamo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.